Ministerul Finantelor vrea sa limiteze numarul cazinourilor din Bucuresti la cinci, fata de zece cite sint in prezent.Turistii straini vor alerga mai mult sa gaseasca un cazinouin Bucuresti. Pina la sfirsitul lunii, Finantele vor inainta Guvernului, spre aprobare, o noua lege a jocurilor de noroc. Aceasta va intari monopolul Loteriei Romane pe jocurile loteristice si va dispune, cel mai probabil, reducerea numarului de cazinouri in Capitala. Reprezentantii cazinourilor negociaza aproape zilnic cu Ministerul pe marginea acestui proiect. „Ne-au propus ca numarul maxim de cazinouri din Capitala sa fie de cinci. Acum sint zece. Nimic in neregula pina in prezent. Dar i-am intrebat pe cei de la Finante de ce nu vor sapte, sau trei. Nu au stiut sa raspunda", ne-a declarat Sorin Constantinescu, membru al Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR) si director general la doua mari cazinouri bucurestene. Daca Finantele cistiga negocierile, in curind, proprietarii de cazinouri vor fi nevoiti sa se bata intre ei pentru cistigarea celor cinci licente.

Concurs cu doi pe loc

Proiectul dezbatut prevede ca licentele se vor acorda in urma unei licitatii, iar regulile ei vor fi stabilite de Finante. Astfel ca, cel putin doua cazinouri se vor lupta pentru un loc in Capitala. Nu trebuie uitat ca la aceste licitatii pot participa si „jucatori" internationali cu mare putere financiara.

Finantele au ceva cu viciile

„Reglementarile trebuie sa aiba ca scop principal introducerea unui sistem care sa ne permita sa eliminam cit mai mult din evaziunea fiscala. Nu cred ca jocurile de noroc reprezinta un domeniu ce ar trebui incurajat, ele fiind mai mult in partea viciilor decit in cea a nevoilor. Dar admitind ca se situeaza in partea nevoilor, imi doresc un act normativ echitabil pentru actorii din aceasta piata", a avut de declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice.

Lovitura la turism

Potrivit reprezentantului AOCR, cazinourile constituie una dintre principalele atractii pentru turistii si oamenii de afaceri straini. Acesta ar fi sectorul de clienti in care ar lovi o incapatinare a MFP, sustine Constantinescu. In Romania sint circa 21 de cazinouri, care au in medie zece mese de joc. Tari precum Germania sau Franta, in care functioneaza circa 160, respectiv 120 de cazinouri.