Compania americana Bechtel a fost amendata pentru nerespectarea regulilor privind incadrarea in munca a muncitorilor straini.

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si ofiterii Biroului pentru Straini din Cluj au facut un control inopinat, in urma cu o saptamina, pe santierul Bechtel, care construieste autostrada Transilvania, si au descoperit ca 124 de cetateni stra-ini care lucrau aici nu aveau actele in regula. Desi munceau inca de anul trecut pe santierul de la Savadisla, ei nu aveau permise de munca de tip B, a declarat ieri seful ITM Cluj, Daniel Pacurariu. Este vorba despre 121 de cetateni turci, angajati ai firmei turcesti Enka, firma care asigura forta de munca pentru Bechtel, dar si de trei angajati ai companiei americane (un canadian, un britanic si un francez).

Cei 124 de muncitori, incadrati pe mai multe meserii (de la muncitori calificati la topografi, ingineri sau chiar directori), „nu aveau permisul de munca tip B, care se elibereaza pentru lucratorii detasati", a explicat Pacu-rariu. Aceste permise trebuie eliberate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca de la Bucuresti.

Firma subcontractoare Enka a primit 30 de zile la dispozitie pentru a intra in legalitate si o amenda de 10.000 de lei. Bechtel a primit si ea o amenda, de 7.500 de lei, pentru neregulile constatate la situatia angajatilor sai. Bogdan Sgircitu, purtatorul de cuvint al Bechtel, spune ca „am primit raportul ITM si in acest moment il analizam. In functie de rezultatele analizei facute de juristii nostri, vom decide ce masuri se impun, ce vom face in continuare".