Presedintele clubului Palermo l-a facut pe Mutu „tiganus smecher ca toti romanii". In replica, suporterii Fiorentinei s-au solidarizat cu atacantul postind pe site-ul clubului mesajul „Si eu sint tigan".

Internationalul roman Adrian Mutu a impartit opinia publica in doua dupa ce a marcat un gol pentru Fiorentina, al 13-lea in acest sezon, profitind de faptul ca un adversar era accidentat. Presedintele clubului Palermo, Maurizio Zamparini, a avut cea mai dura reactie, afirmind despre jucator ca este un „tiganus priceput care a facut o smecherie", subliniind faptul ca toti romanii „fac smecherii". In replica, site-ul fiorentina.it a declansat o actiune de sustinere a lui Mutu in rindul suporterilor. Campania se numeste „Anche io sono uno zingaro!" („Si eu sint tigan") si vrea sa atraga atentia asupra faptului ca Zamparini a adus ofense rasiste jucatorului, dar si poporului roman. „Aceasta campanie doreste sa traga un semnal de alarma si sa aduca un mic omagiu pentru Adrian Mutu", scrie sursa citata. Doar in citeva ore, sute de suporteri si-au asumat mesajul „Si eu sint tigan".

FRF face reclamatie

Si oficialii Fiorentinei au luat pozitie, solicitind scuze public de la antrenorul si presedintele de la Palermo. De asemenea, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat ieri ca va face o sesizare catre Federatia Italiana de Fotbal (FIGC) in privinta declaratiilor facute de presedintele lui Palermo.

Egal cu Ronaldo

Presa a fost, la rindul ei, maniheista, in raport cu atitudinea lui Mutu. Site-ul sportisland.net i-a acordat nota 3, precizind ca „este greu de crezut ca nu l-a vazut pe Guana cazut la pamint. Putem sa credem ca a vazut numai interesul echipei sale, dar acest lucru nu schimba cu nimic situatia". In schimb, site-ul goal.com considera ca golul marcat de internationalul roman este unul dintre cele mai frumoase ale rundei, pozitionindu-l pe locul 3, la egalitate cu cele inscrise de Ronaldo (AC Milan) si Makinwa (Lazio Roma). „Cu siguranta ca Guidolin (n.r. - antrenorul echipei Palermo) nu va fi de acord, dar acest lucru conteaza mai putin. Am vazut si revazut actiunea de la gol si nu am reusit sa ne dam seama daca romanul l-a vazut pe Guana cazut la pamint. Ceea ce am vazut a fost faptul ca Mutu a inscris cu o executie de exceptie", a scris goal.com.

Ancelotti vs Mancini

Si personalitatile fotbalului au fost impartite. Celebrul antrenor Carlo Ancelotti, de la AC Milan, l-a acuzat pe Mutu de lipsa de fairplay: „In alte campionate, cind un jucator este accidentat, balonul este trimis in afara terenului, insa la noi se profita strengareste". Pe de alta parte, antrenorul liderului Inter, Roberto Mancini, si fostul international Carlo Mazzone i-au dat dreptate lui Mutu, care a gasit aliati si la Asociatia Fotbalistilor Italieni, un fel de sindicat pe ramura. „In Italia se intimpla adeseori ca un jucator sa cada si sa para mort. Dupa doua secunde insa se ridica si echipa adversa, care a trimis mingea in afara terenului, a renuntat la o actiune importanta. Poate Mutu putea sa se opreasca, dar a continuat si nu vad situatia asa de dramatica precum a fost prezentata", si-a argumentat Mancini pozitia.

Mutu se apara la reluare

Internationalul roman a spus ca golul marcat a fost regulamentar, chiar daca jucatorii de la Palermo au contestat reusita, deoarece Guana era prabusit pe gazon in momentul actiunii. „Cum puteam sa inteleg ca Guana era accidentat? A fost o accidentare banala. Nimeni din aparare nu s-a oprit, nimeni nu a ridicat bratul. Cred ca am procedat bine si, revazind imaginile televizate (vezi www.cotidianul.ro), spun ca as face la fel. Oricum arbitrul este cel care trebuie sa fluiere. Am recuperat mingea si am plecat in atac. Nu am furat nimic, golul nostru este regulamentar", a afirmat Mutu.

Diplomati moderati Diplomatii au reactionat cu masura. „Maurizio Zamparini nu merita nici o riposta. Nu este nevoie sa fie declansate procedurile legale. Comportamentul sau poate fi vazut de toata lumea. Mutu, agresat pe teren, nu a raspuns provocarilor, dind dovada de autocontrol, un model ce ar trebui imitat. In Italia sint multi romani care traiesc in mod onest, iar cuvintele lui Zamparini i-au ofensat. Intre Romania si Italia sint relatii vechi si multi italieni doresc sa viziteze Romania. Zamparini poate ramine la Palermo", a spus consulul onorific al Romaniei in regiunea Toscana, Paolo Campinoti.