Restructurarea Guvernului ramine principala arma pe care Tariceanu intentioneaza s-o foloseasca pentru eliminarea PD din Guvern.

Liderii PNL incearca sa gaseasca solutia pentru a-i elimina pe democrati de la guvernare cu minimum de pagube la capitolul imagine. Surse liberale sustin ca, din punct de vedere tehnic, este mai mult ca sigur ca se va actiona cu prilejul restructurarii Guvernului, insa, din punct de vedere politic, au mai ramas multe lucruri de pus la punct. Si asta pentru ca, sustin sursele citate, se asteapta ca PD sa faca primul pas in afara Guvernului.

PD stie ce-l asteapta

De altfel, Crin Antonescu a confirmat ieri ca se poate merge catre o restructurare a Guvernului fara PD, insa a precizat ca deocamdata nu s-a luat nici o decizie oficiala in acest sens.

In replica, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ieri ca, in cazul in care premierul Tariceanu va prezenta un guvern restructurat care sa nu aiba si membrii democrati, parlamentarii PD vor vota impotriva Cabinetului. Blaga a recunoscut totusi ca, in cazul in care acest guvern trece de Parlament, este „un guvern legitim".

Sfat de taina la palat

Marti seara, ministrii liberali si presedintele Camerei Deputatilor au avut o intilnire cu premierul la Palatul Victoria, pentru a analiza situatia creata dupa fractura evidenta din Alianta generata de pozitia cu totul aparte pe care au avut-o democratii. S-au luat doar doua decizii clare: prima a vizat solicitarea unui punct de vedere a Curtii Constitutionale in privinta taraganarii de catre presedintele Basescu a investirii lui Adrian Cioroianu ca ministru al Afacerilor Externe; cea de a doua a constat in eliminarea din discutii a revocarii ministrilor Blaga si Macovei pentru refuzul de a semna ordonanta de aminare a euroalegerilor. Mai multi liberali i-au reprosat premierului lipsa de fermitate in privinta celor doi, sustinind ca „este vorba de o insubordonare care va constitui un precedent pentru alte acte normative ale Guvernului". „Premierul a precizat ca solutia nu este viabila, deoarece ar putea intimpina refuzul presedintelui Basescu si ca se trece la planul B", ne-a declarat o sursa participanta la intilnire.

PNL ia in calcul si anticipatele

„Am facut o trecere in revista a tuturor posibilitatilor care s-ar putea ivi, pe care le-am putea lua in calcul in urma situatiei existente in acest moment. Nu s-a luat nici o decizie, a fost imputernicit premierul sa gaseasca solutia cea mai buna si dupa aceea aceasta urmeaza sa fie discutata in BPC al PNL si mai departe, in Alianta, Guvern etc.", ne-a declarat o alta sursa participanta la intilnire. Au fost discutate „toate variantele posibile". Sursa citata ne-a precizat ca s-a analizat viabilitatea unui guvern monocolor PNL, a unui guvern PNL plus UDMR, a unui guvern de coalitie cu PD si UDMR, restructurat pe formula propusa de liberali, amendata de partenerii de coalitie, a unui guvern de coalitie cu PD si UDMR restructurat si cu o reimpartire a portofoliilor, cu trecerea Ministerului Justitiei la PNL; nu in ultima instanta s-a analizat si posibilitatea ajungerii de alegeri anticipate si chiar participarea pe liste comune cu PD, in aceasta situatie.

Guvernul PNL Actualul Cabinet are in componenta 15 ministri de linie, un vicepremier si 5 ministri delegati, precum si doua posturi de vicepremier vacante. In varianta PNL, viitorul Guvern va avea 12 sau 13 ministri de linie. Se desfiinteaza cele trei posturi de vicepremier; se desfiinteaza posturile de ministru delegat; secretarul general al Guvernului, actualmente ministru delegat, devine inalt functionar public.

1. Ministerul Afacerilor Externe;

2. Ministerul Sanatatii Publice;

3. Ministerul Justitiei;

4. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

5. Ministerul Apararii

6. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei

7. Ministerul de Interne (partea de administratie trece la Ministerul Dezvoltarii Regionale)

8. Ministerul Dezvoltarii Regionale (prin transformarea MIE si trecerea partii de administratie de la MAI)

9. Ministerul Educatiei si Culturii (prin comasarea M. Educatiei si M. Culturii)

10. Ministerul Agriculturii si Mediului (prin comasarea M. Agriculturii si M. Mediului)

11. Ministerul Economiei si Finantelor (prin comasarea M. Economiei si M. Finantelor - propunere de ultima ora, aflata in faza de studiu)

12. Ministerul Comunicatiilor - exista si varianta transformarii ministerului in Agentie Nationala

13. Ministerul Finantelor - in cazul in care nu se comaseaza cu M. Economiei

Majoritatea de conjunctura

In situatia in care opozitia - PSD, PC si PRM - va sustine, asa cum suna declaratiile liderilor, un cabinet monocolor PNL (sau un cabinet PNL-UDMR), atunci, la momentul validarii, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, celor 73 de voturi ale liberalilor li s-ar adauga sigur alte 228. Mai mult decit suficiente pentru ca noua formula de guvern sa treaca. In calcul nu au intrat si voturile UDMR, ale citorva independenti indecisi si ale celorlalti minoritari. Voturi sigure contra nu ar fi mai mult de 100, din partea PD si PLD. In ambele Camere, majoritatea de conjunctura PNL-PSD-PC-PRM nu ar avea nici o problema sa treaca proiecte organice, avind sigure 207 voturi la deputati (167 minimum necesar) si 94 la Senat (69 necesare). Si in aceste situatii nu au fost luate in calcul voturile UDMR, ale independentilor si ale minoritatilor.