Comisiile de politica externa ale celor doua Camere s-au reunit pentru a dezbate problema relatiilor dintre Romania si Moldova. Problema cererilor de acordare a cetateniei romane pentru romanii de peste Prut ar putea fi solutionata printr-un sistem d
Comisiile de politica externa ale celor doua Camere s-au reunit pentru a dezbate problema relatiilor dintre Romania si Moldova. Problema cererilor de acordare a cetateniei romane pentru romanii de peste Prut ar putea fi solutionata printr-un sistem de Loterie a vizelor, dupa modelul american. Propunerea a fost facuta de seful Comisiei senatoriale, Mircea Geoana. Acesta sustine ca cetatenia romana ar trebui acordata in functie de calificarea profesionala a candidatilor, dar si de nevoile pe piata muncii din Romania. Liderul PSD se opune astfel acordarii in bloc a cetateniei pentru solicitantii de peste Prut pentru ca acest lucru ar tulbura relatiile Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit lui Geoana, inca un milion de cetateni romani in UE ar provoca iritare, iar sustinatorii acestui proiect ar da dovada de populism.
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, prezent la dezbateri, a spus si el ca cetatenia romana acordata basarabenilor va duce la un exod al acestora catre tarile Uniunii. "Apreciez ca doar 10% dintre cei care primesc cetatenie raman in Romania, restul se vor duce in statele mai bogate ale UE", a afirmat ministrul. Insa acesta pledeaza, in continuare, pentru o relaxare a conditiilor pentru cetatenie prin eliminarea din Legea cetateniei a prevederii care impune in prealabil o sedere de minimum patru ani in Romania. Conform datelor pe care le detine MAI, exista 500.000 de cereri olografe depuse de romanii basarabeni, insa multe dintre ele sunt facute in numele a familii intregi, fapt care ridica numarul solicitantilor la 900.000. O solutie pentru stoparea acestui val ar fi o relaxare a procedurii de acordare a vizelor, caz in care numarul de cereri pentru cetatenie va scadea, concomitent cu reducerea tentativelor de trecere ilegala a frontierei. Blaga a solicitat tarilor din spatiul Schengen sa acorde vize prin centrul Romaniei de la Chisinau, negand faptul ca ar exista vreo concurenta cu centrul consular al Ungariei. Romania acorda lunar circa 10.000 de vize, numar eliberat de unguri pe parcursul unui an intreg. "Nu exista nicio concurenta intre Romania si Ungaria, asa cum s-a spus, pe centrele comune de viza la Chisinau. Cele doua centre sunt complementare", a apreciat Blaga.
Subiectul a produs tensiuni intre opozitie si putere, Geoana reprosand "gestionarea amatorista" a relatiilor cu Moldova, fapt care a dus la incordarea relatiilor bilaterale.
Una din cauze ar fi necorelarea politicii Guvernului cu aceea a Presedintiei, "mai ofensiva", fata de statul vecin. Liderul PSD a cerut chiar cercetarea cauzelor pentru care relatiile moldo-romane au ajuns atat de tensionate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.