Romanii sint primii din lume la furtul cu cardul pe Internet.

Tara noastra este vulnerabila la fraudele financiare, care, potrivit Bancii Nationale a Romaniei, ajung la 1-1,5 miliarde de dolari anual, se arata in raportul transmis Congresului american de catre Biroul pentru probleme internationale in domeniul narcoticelor si aplicarii legii.

Contrabanda cu bunuri contrafacute, bancruta frauduloasa, fraudele legate de taxe si cele din domeniul creditelor de consum sint principalele modalitati de frauda financiara intilnite in Romania, potrivit documentului. Acesta arata ca in Romania se inregistreaza, de asemenea, cele mai multe cazuri din lume in domeniul fraudei cu carduri pe Internet.

Fraudele legate de TVA reprezinta 10% din totalul celor financiare. Autorii studiului remarca un grad de ineficienta a actiunilor privind prevenirea spalarii banilor. „Chiar daca institutiile financiare nebancare intra sub incidenta legii privind spalarea banilor, regulile de supraveghere a acestui segment nu sint nici pe departe la fel de riguroase ca acelea impuse bancilor", se mai arata in raport.