Premierul Tariceanu si liderii PNL au decis, luni seara la Palatul Victoria, instaurarea unui Cabinet monocolor liberal prin revocarea ministrilor democrati in termen de aproximativ doua saptamani. La randul lor, democratii anunta ca nu vor vota un G
Premierul Tariceanu si liderii PNL au decis, luni seara la Palatul Victoria, instaurarea unui Cabinet monocolor liberal prin revocarea ministrilor democrati in termen de aproximativ doua saptamani. La randul lor, democratii anunta ca nu vor vota un Guvern monocolor al PNL si se gandesc sa ii retraga sprijinul politic premierului Tariceanu, pe motiv ca a calcat in picioare protocolul Aliantei.
Afara cu PD
Surse confidentiale ne-au precizat ca in laboratoarele PNL s-a luat in calcul si revocarea, in prima faza, a ministrului pedist al Internelor, Vasile Blaga, si a ministrului Justitiei, Monica Macovei, pentru refuzul de a contrasemna ordonanta de amanare a euroalegerilor. Acestea au explicat ca liderul PNL din Camera, Crin Antonescu a militat pentru exilarea tuturor democratilor din Cabinet in Opozitie. "Intregul PD a criticat, prin presedintele Emil Boc, amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Deci, toti ministrii PD trebuie sa treaca in Opozitie. Asa nu se mai poate", a explicat Antonescu, potrivit surselor citate. De asemenea, o decizie ultima privitoare la maniera de debarcare a PD din Executiv va fi batuta-n cuie, sustin acestea, pana la finalul saptamanii in curs. La sedinta de la Palatul Victoria au luat parte, printre alti liberali, Bogdan Olteanu si Radu Stroe.
Relatia cu PSD
Tariceanu si liberalii au dezbatut si tangentele viitoare pe care PNL ar trebui sa le aiba cu pesedistii lui Mircea Geoana. In unanimitate, liberalii s-au pronuntat pentru un Cabinet PNL bazat, din punct de vedere parlamentar, pe o sustinere PSD, PC si UDMR, au specificat sursele citate. De altfel, conform acestora, o eventuala motiune de cenzura fluturata de pesedistii lui Geoana nu-i sperie deloc pe liderii PNL. Ei sunt convinsi ca motiunea ar reprezenta doar un exercitiu de imagine pentru PSD, aceasta sfarsind prin nu a fi votata tocmai de pesedisti care, gratie sondajelor de opinie, sunt speriati de spectrul unor anticipate. Astfel, au continuat sursele, Tariceanu a dat unda verde, pentru a doua oara in numai o saptamana, reactiilor oficiale anti-PSD. Un Executiv PNL s-ar bucura, in opinia liderilor liberali, si de sustinerea PC, dar si de cea a UDMR, "partidul care vrea mereu la Putere". De altfel, exista voci in PNL care solicita ca din componenta viitorului Cabinet sa faca parte si cel mult doi reprezentanti ai Uniunii pentru ca Executivul sa se bucure de sprijin parlamentar.
Voiculescu recunoaste
Seful conservator Dan Voiculescu a recunoscut ieri ca exista "o alianta de facto" intre PNL, PSD, PC si PRM. Dom' Profesor a perorat insa ca nu au fost negocieri intre aceste formatiuni politice pentru incheierea unei aliante propriu-zise. "Alianta intre PNL, PSD, PC si PRM exista de facto prin faptul ca PD s-a autoizolat", a spus Voiculescu.
PD vrea sa-i retraga sprijinul lui Tariceanu
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a anuntat ieri ca, in cazul in care premierul Tariceanu va prezenta un guvern restructurat care sa nu aiba si membri democrati, parlamentarii PD vor vota impotriva Cabinetului. Daca, insa, acest Guvern va trece de Parlament, a explicat Blaga, atunci este "un guvern legitim". Pe de alta parte, democratii se gandesc sa-i retraga sprijinul politic premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru incalcarea Protocolului Aliantei in luarea deciziei privind amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit unor surse din conducerea PD, retragerea sprijinului politic acordat lui Tariceanu va fi votata de Biroul Permanent National al PD, in sedinta de la inceputul saptamanii viitoare. In luarea deciziei de catre BPN, democratii ar putea invoca drept motiv incalcarea Protocolului Aliantei de catre Tariceanu. "Premierul nu a fost mandatat de Alianta PNL-PD sa ia respectiva hotarare, astfel ca Protocolul a fost incalcat flagrant", au explicat sursele democrate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.