Pana in 2015, 260.000 de romani vor fi instruiti in cadrul formarii profesionale continue, prin Fondul Social European, a anuntat, ieri, la lansarea oficiala a Programului Operational Sectorial (POS), ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Pr
Pana in 2015, 260.000 de romani vor fi instruiti in cadrul formarii profesionale continue, prin Fondul Social European, a anuntat, ieri, la lansarea oficiala a Programului Operational Sectorial (POS), ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane urmareste promovarea investitiilor in capitalul uman si va fi realizat cu sprijinul Fondului Social European (FSE) si cu o importanta contributie de la bugetul de stat. Pana in 2015, aproximativ 260.000 de persoane ar urma sa fie instruite in cadrul formarii profesionale continue, alte 38.000 de persoane ar trebui sa participe la programe de instruire pentru grupurile vulnerabile, iar 160.000 persoane din zone rurale trebuie sa fie atrase in programe integrate pentru formare si ocupare. "As vrea sa remarcati ca e primul Program Operational Sectorial care se lanseaza in Romania. Tot cu sprijinul UE, prin programe Phare, avem deja in derulare un program de instruire a peste 3000 de aplicanti de proiecte tocmai pentru a invata sa faca astfel de proiecte", a subliniat ministrul Barbu. POS a fost depus, oficial, la Comisia Europeana la 1 februarie, urmand ca negocierile sa dureze aproximativ patru luni.
Investitii in pregatire profesionala
POS are ca prioritate promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti, precum si adaptabilitatea fortei de munca si a intreprinderilor. Astfel, 1500 milioane euro, din care 1361 milioane de euro provin de la FSE, sunt alocati pentru proiecte destinate promovarii culturii antreprenoriale, pentru asigurarea flexibilitatii si securitatii la locul de munca, adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor, precum si facilitarea accesului la educatie de calitate, avand ca obiectiv final cresterea ocupabilitatii. "Persistenta somajului pe termen lung si in randul tinerilor, inregistrand valori mai mari decat alte categorii de someri, reprezinta o provocare majora pentru tara noastra. In plus, personalul fara loc de munca, care traieste in agricultura de subzistenta, si grupurile marginalizate excluse de pe piata muncii reprezinta o resursa insuficient exploatata si care trebuie valorificata. 1400 de milioane de euro total finantare - din care contributia FSE este de 1176 vor fi investite in proiecte de atragere si mentinere a oamenilor pe piata muncii, precum si pentru promovarea incluziunii sociale", a mai aratat Barbu. Modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala, la toate nivelele, precum si sprijinul pentru studii doctorale si post doctorale in domenii de cercetare prioritare, constituie o alta prioritate a POS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.