BNR are grija ca romanii sa mai aiba ceva bani si dupa ce se imprumuta la banci fara avans si restrictii. Noul regulament de creditare da mult de lucru bancilor comerciale.

Desi limita privind gradul de indatorare a disparut, noul regulament de creditare nu lasa lucrurile chiar la voia intimplarii. BNR cere bancilor sa ia in considerare la stabilirea venitului net al imprumutatului faptul ca acesta trebuie ca, pe linga achitarea ratelor lunare la credit, sa mai si supravietuiasca si sa plateasca alte facturi. Noul regulament de creditare aprobat de Banca Nationala stabileste obligatia institutiilor de credit (banci si institutii financiare nebancare trecute in Registrul Special) de a include in reglementarile interne categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile pentru determinarea gradului total de indatorare.

Subzistenta trebuie asigurata

Astfel, gradul de indatorare nu va mai fi calculat la totalul veniturilor familiale, ci la nivelul rezultat dupa scaderea anumitor cheltuieli. Regulamentul BNR precizeaza ca din venituri vor fi scazute cel putin cheltuielile de subzistenta si celelalte angajamente de plata, in afara creditului.

Desi regulamentul nu mentioneaza angajamentele de plata, se intelege ca trebuie cuprinse cel putin suma facturilor lunare si alte obligatii certe, periodice. „Prin lege si in litera si spiritul Codului civil si ale Codului de procedura civila apare obligatia ca fiecarui cetatean sa i se asigure dreptul de intretinere, deci practic daca un client al unei banci nu-si plateste ratele devine restantier, rau-platnic si se ajunge la executare silita, aceasta se poate face numai in anumite limite. Asa ca daca la executare se impune aceasta norma este normal ca ea sa se impuna si-atunci cind se imprumuta banii", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Bancile trebuie sa lucreze la norme

Banca Nationala a Romaniei a renuntat la restrictiile administrative la imprumuturile pentru populatie, insa a pus bancile la treaba. Acestea vor trebui sa-si evalueze mult mai detaliat clientela in lipsa unor plafoane fixe ale gradului de indatorare, iar stabilirea venitului net al imprumutatului este supusa unor reguli.

Bancile vor fi obligate sa includa in normele de creditare a populatiei veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din cistiguri pentru a calcula gradul de indatorare, nivelurile maxime de indatorare urmind sa fie diferentiate pe categorii de clientela. Nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare vor fi mentionate diferentiat pe categoriile de clientela, iar bancile vor avea obligatia sa fundamenteze limitele stabilite.

Creditul in noile conditii intirzie putin

Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii validate de Directia Supraveghere a BNR. Pina la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor. „Acum totul depinde de cit de repede se vor misca bancile si BNR. Cred totusi ca nu se va intirzia exagerat", spune Radu Ghetea, presedinte al CA al Alpha Bank si seful Asociatiei Romane a Bancilor.