Trecerea in rezerva a sefului Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) nu a constituit o surpriza pentru mediile avizate. Chiar daca are doar 54 de ani, generalul Gheorghe Catrina putea sa mai ramana in randul cadrelor militare active inca multi ani. Plecarea generalului Catrina din armata a declansat o adevarata bursa a zvonurilor privind persoana care va fi numita in locul lui si cine va ocupa functiile de conducere din serviciul de informatii al Armatei.
La prima vedere, nu pare o problema prea complicata pentru ministrul Frunzaverde de a gasi un nou sef la SMFA. Numai ca, in carti, a aparut numele generalului locotenent Constantin Croitoru, actualul sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA). El a fost numit sef la DGIA in ianuarie 2006, in locul lui Sergiu Medar, care a fost cooptat de presedintele Traian Basescu in echipa de consilieri prezidentiali de la Palatul Cotroceni. Croitoru a ajuns la DGIA pe fondul scandalului inregistrat in perioada octombrie 2005-ianuarie 2006, cand s-a intentionat transformarea in functie civila a postului de sef al DGIA. Fostul ministru al Apararii a vrut sa impuna un civil care sa coordoneze cele doua servicii secrete ale armatei. Este vorba despre Directia Informatii Militare (DIM) si Directia Siguranta Militara (DSM). In cele din urma, datorita jocurilor de culise din Statul Major General si interventiilor voalate ale sefului statului, la DGIA a fost numit un militar. Chiar daca generalul Croitoru nu provenea din randul ofiterilor de informatii, toata lumea a acceptat venirea unui aviator la carma serviciilor de informatii militare si, pentru moment, situatia conflictuala a fost aplanata.
Pe cine va alege Frunzaverde?
In momentul de fata, Sorin Frunzaverde trebuie sa aleaga intre generalii Constantin Croitoru si Mihail Orzeata pentru a propune Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pe viitorul sef al Statului Major al Fortelor Aeriene. Aceasta problema va fi discutata, azi, la sediul M100, de catre Frunzaverde si Basescu, care este asteptat sa participe la analiza activitatii desfasurate de Ministerul Apararii in anul 2006.
Generalul Croitoru a absolvit Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie, Academia Militara si Colegiul National de Aparare. El a indeplinit succesiv functii de pilot, comandant patrula aviatie-vanatoare, loctiitor sef serviciu doctrina si instructie la SMFA, sef de stat major la Divizia 1 Aeriana "Siret", comandant al Bazei 90 Transport Aerian, comandant al Diviziei 1 Aeriene, comandant al Comandamentului Operational Aerian Principal, sef al Directiei Operatii din Statul Major General. Intre iulie 2005 si ianuarie 2006, Constantin Croitoru a indeplinit functia de director adjunct al Statului Major General.
Pe de alta parte, generalul-maior Mihail Orzeata a fost loctiitor al sefului SMFA din martie 2005 pana in noiembrie 2006, cand a fost numit director la Statul Major General.
Generalul Orzeata a fost pilot si ofiter navigator cu dirijarea zborurilor, a indeplinit functii didactice in Academia de Inalte Studii Militare. A fost ofiter de stat major in Comandamentul Aviatiei Militare, sef stat major de divizie de aviatie, respectiv de corp de aviatie si aparare antiaeriana, sef sectie si loctiitor de sef de directie in Statul Major General, loctiitor al Comandantului Aviatiei Militare, director adjunct si director al Statului Major General.
Daca Croitoru va fi uns sef la SMFA, Frunzaverde si Basescu trebuie sa gaseasca o solutie convenabila pentru conducerea DGIA. Ramane de vazut daca va fi numit un ofiter din interiorul sistemului sau va fi adus un general de la o alta arma. In cazul in care se va merge pe varianta numirii unui profesionist, cele mai mari sanse le au generalul Gheorghe Savu (seful Directiei Informatii Militare) si generalul Francisc Radici (seful Directiei Siguranta Militara).