Partidele parlamentare ale Puterii si Opozitiei au ajuns sa se teama in egala masura de alegeri. Dar teama de alegerile libere este teama de democratie. Dintre liderii partidelor parlamentare, doar PD si UDMR mai cer respectarea legii si a ordonantelor guvernamentale care planificasera alegerile pe 13 mai 2007. In lupta lor oarba de putere si orgolii, Basescu si Tariceanu au transformat Alianta DA intr-un obiect inert, care mai prezinta interes doar pentru analiza politica a trecutului apropiat. Mentinerea in anumite sondaje de opinie a intrebarilor cu privire la intentia de vot vizavi de ADA este o manevra de mascare a caderii dramatice a sprijinului pentru componenta care initial era cea mai puternica - PNL.
Reintoarcerea catre electorat si organizarea cat mai frecventa a alegerilor sunt lucruri firesti intr-o democratie. In cea mai veche si mai puternica democratie din lume, SUA, se organizeaza alegeri parlamentare din doi in doi ani, schimbandu-se in intregime House of Representatives (echivalentul Camerei Deputatilor de la noi) si o treime din Senat. Iar republicanul Bush, acum cinci ani cel mai popular presedinte, cel mai nepopular acum un an, a fost sanctionat prin formarea unei majoritati democratice in Parlamentul bicameral american. Spre deosebire de populistii romani, in frunte cu Basescu (care vrea sa trecem de la parlament bicameral la unicameral, pe motiv ca este mai ieftin!), americanii nu se tem sa cheltuiasca bani pentru organizarea mai frecventa a alegerilor. Democratia nu este niciodata prea scumpa, cu conditia sa faciliteze schimbarea periodica a echilibrului de putere, in acord cu performanta institutionala a guvernantilor si modificarile preferintelor electorale.
Expirarea inainte de termen a democratiei ar fi fost imposibila intr-o democratie consolidata. Tragedia este ca democratia romaneasca nu este consolidata. Si nici nu se poate consolida atata vreme cat la Putere si in Opozitie ocupa pozitii privilegiate cei care au pus gresit bazele democratiei. Samuel Huntington nu cunostea Romania cand a formulat —testul dublei alternante" ca o conditie a democratiei consolidate. Testul sau era unul minimal, insa democratia consolidata are nevoie de un cadru mult mai complex al variabilelor independente (nu dau bibliografie aici, ca iar ma acuza unii ca ma laud cu cartile citite, dar este vorba de literatura de specialitate din teoria democratiei, pe care studentii mei o parcurg, dar care le este straina liderilor autohtoni, cei care pretind ca intaresc democratia). Constructia institutionala a democratiei nu poate fi facuta de politicieni care nu cunosc nici teoria democratiei si nici n-au frica de Dumnezeu. Improvizatia politica de la noi este proba irefutabila a axiomei din fraza anterioara.
Cand partidele parlamentare actuale nu mai ofera electoratului nici un fel de garantii politice, singura modalitate de iesire din criza este organizarea alegerilor. Oricat ar conspira PSD, PRM, PNL si PC pentru amanarea alegerilor si suspendarea lui Basescu, vom avea alegeri vreme de trei ani si vor fi cinci runde de alegeri (europene, locale, parlamentare, prezidentiale si iar europene). Veti vedea ca la sfarsitul noului ciclu electoral, politica romaneasca va fi radical schimbata. In bine.