Banca condusa de Radu Ghetea s-a miscat repede Grecii de la Alpha Bank s-au miscat cel mai rapid din piata si au anuntat deja ca vor acorda credite imobiliare ipotecare cu avans redus. Competitia intre banci pentru cistigarea de clienti in noile conditii a inceput inca inainte ca noul regulament privind imprumuturile pentru populatie sa intre oficial in vigoare. Grecii de la Alpha Bank au spart gheata, adaptind creditul imobiliar ipotecar. Este de asteptat ca in lupta pentru clienti sa intre in curind tot mai multe banci, inclusiv greii sistemului bancar BCR si BRD. Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, bancile mari, care beneficiaza de o baza mare de clienti, se vor adapta cel mai rapid noilor conditii de concurenta. „Populatia trebuie sa stie ca nu se renunta de fapt nici la avans, nici la conditii de venituri minime, ci doar se lasa la indemina bancilor comerciale capacitatea si posibilitatea sa stabileasca acest lucru", a precizat recent Sergiu Oprescu, director executiv Alpha Bank. De la minimum 25% la maximum 15%

Alpha Bank Romania va reduce la maximum 15% avansul pentru toate creditele ipotecare imobiliare Alpha Housing (fata de minimum 25% anterior), de la momentul intrarii in vigoare a noilor reglementari anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a informat vineri institutia de credit. In cazul in care valoarea evaluata a imobilului este mai mare decit valoarea sa de achizitie, avansul necesar acordarii creditului poate fi eliminat, se arata intr-un comunicat al Alpha Bank Romania. Oferta bancii va fi insa operationala abia dupa ce BNR va valida noile norme interne ale bancii, ne-a spus ieri Radu Ghetea.

Institutia de credit a lansat primul credit ipotecar imobiliar in 2001. Alpha Bank Romania a devenit operationala in august 1994, fiind infiintata de Alpha Bank Group si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sub denumirea Banca Bucuresti. In prima parte a anului 2000, banca si-a schimbat numele in Alpha Bank Romania pentru a accentua legaturile cu grupul din Grecia. Alpha Bank Romania a incheiat anul trecut cu active de 2,11 miliarde de euro si o cota de piata de 4,2%.