Presedintele SUA incearca sa limiteze autoritatea Venezuelei prin acorduri bilaterale si ajutoare pentru cele citeva tari care inca ii mai sint fidele.

Criticat deseori pentru ca a neglijat relatiile cu America Latina, presedintele George W. Bush si-a inceput ieri cea mai lunga vizita a sa in regiune. Ajuns in Brazilia, Bush a fost intimpinat cu violente proteste de strada, iar zidurile din Sao Paolo erau pline de graffiti care il proclamau drept criminal. Agenda mai include Guatemala, Uruguay, Columbia si Mexic, state cu regimuri proamericane. Incercind sa capteze bunavointa latino-americanilor, Bush si-a aratat dorinta de a investi zeci de milioane de dolari in ajutoare, de a incheia acorduri bilaterale de liber schimb si de a incuraja producerea combustibililor alternativi.

Neglijenta Washingtonului

Invocind absenta unei democratii reale in America Latina, administratia Bush a neglijat relatiile cu vecinii din sud, care traverseaza cea mai dificila perioada din ultimii 20 de ani. In 2003 Chile si Mexicul s-au opus, in Consiliul de Securitate ONU, invaziei Irakului si doar sapte natiuni latino-americane din 34 au sprijinit razboiul. Sase dintre aceste state erau angajate in negocierea unor tratate de liber schimb cu SUA, iar al saptelea, Columbia, primea ajutoare americane de 600 de milioane de dolari anual.

Dusmanul de moarte al SUA

Presedintele venezuelan Hugo Chávez va conduce, vineri, o adunare de 40.000 de persoane, in Buenos Aires, pentru a protesta fata de vizita presedintelui Bush. Manifestatia este sprijinita de guvernul argentinian, care considera ca SUA incearca sa impiedice extinderea Organizatiei Sud-Americane a Liberului Schimb, Mercosur. In acelasi timp, Bush se afla exact de partea cealalta a Rio de Plata, in Montevideo, Uruguay. „Avioanele noastre aproape se vor intersecta", a declarat Chávez. Venezuela a aratat ca ar avea chiar resursele de a determina Argentina sa renunte la ajutoarele FMI. Profitind de resursele uriase de petrol, Chávez a inceput sa finanteze canalul Telesur, o replica a BBC in America Latina, si a propus infiintarea Petrosur, corespondentul energetic al Mercosur.

Diplomatie si aburi de alcool

Presedintele Bush a aratat ca va sprijini exportul tehnologiei braziliene pentru producerea etanolului si folosirea sa drept combustibil alternativ, intr-o incercare de a reduce influenta Venezuelei ca mare producator de petrol. Cu toate acestea, autoritatile braziliene sint sceptice in privinta unui acord, atit timp cit Washingtonul nu va reduce taxele vamale pentru importurile de etanol brazilian. In Brazilia, 80% din automobilele noi functioneaza cu etanol, in loc de produse derivate din petrol. Oponentii brazilieni vad insa aici o incercare de a controla productia braziliana de combustibil.