Omul de afaceri Ion Tiriac este primul roman care a intrat in topul „Forbes" al celor mai bogati oameni din lume. Este, de asemenea, si al zecelea cel mai bogat burlac din lume.

Jurnalistii de la „Forbes" l-au plasat pe omul de afaceri Ion Tiriac (67 de ani) pe locul 840 in topul pe 2007 al celor mai bogati oameni ai lumii. Avind o avere estimata de acestia la 1,1 miliarde de dolari, Tiriac este astfel primul roman care a intrat in acest clasament dominat de parintele Microsoft, Bill Gates. Pe aceeasi pozitie cu omul de afaceri roman se situeaza alti cincizeci de afaceristi dintre care trei din India, sase din Brazilia, cinci din China, trei din Turcia si 22 din Statele Unite ale Americii. Printre acestia se numara si rusul Boris Berezovski, cunoscut pentru reactiile sale virulente impotriva lui Vladimir Putin.

In topul revistei „Forbes" figureaza 946 de miliardari, dintre care 176 apar pentru prima data. De asemenea, in afara de Romania, printre statele care au in premiera un reprezentant in „liga" celor mai bogati oameni din lume se numara si Serbia, Cipru sau Oman.

Valoarea cumulata a averilor miliardarilor din topul „Forbes" atinge un nivel fara precedent: 3.500 de miliarde de dolari. Suma este cu 35% mai mare fata de clasamentul din 2006.

Tiriac, in opinia „Forbes"

Potrivit jurnalistilor de la „Forbes", Ion Tiriac a acumulat cele 1,1 miliarde de dolari activind in domeniul bancar, al asigurarilor, leasing si in cel al vinzarilor de autoturisme. De asemenea, potrivit descrierii, omul de afaceri roman a intrat recent pe piata imobiliara din Romania. „Atletul de exceptie a concurat in 1960 la Jocurile Olimpice ca jucator de hochei. Mai tirziu s-a apucat de tenis, antrenind mai multi tenismeni celebri precum Boris Becker, Steffi Graff si Goran Ivanisevici", povestesc ziaristii de la „Forbes" despre Tiriac. „Dupa caderea comunismului, Tiriac si-a folosit legaturile si banii pentru a investi in Romania in companii din sectorul bancar, asigurari, leasing si retail, vinzindu-si ulterior actiunile unor firme din Vest pentru a investi pe piata imobiliara", se mai spune in „Forbes".

Locul doi in Romania

Considerat de „Forbes" cel mai bogat roman din lume, Ion Tiriac s-a plasat anul trecut pe locul secund in topul celor mai instariti 300 de conationali realizat de revista „Capital". Aceasta, dupa ce a fost surclasat de Iosif Constantin Dragan, a carui avere este evaluata la 1,3-1,6 miliarde de dolari. Mai mult, potrivit publicatiei romanesti, fostul tenisman are o avere de 1,2-1,5 miliarde de dolari, si nu 1,1 miliarde, cit sustin cei de la „Forbes". Diferenta ar putea proveni din metoda de calcul.

In top 10 al burlacilor miliardari Daca in topul celor mai bogati oameni din lume, Ion Tiriac se plaseaza la coada clasamentului, in topul celor mai instariti burlaci omul de afaceri roman ocupa pozitia a zecea. Este, de asemenea, si cel mai in virsta miliardar din top 10.

Primul loc in clasamentul „burlacilor miliardari" este impartit de cofondatorii companiei Google, americanii Sergey Brin (33 de ani) si Larry Page (34 de ani), fiecare cu o avere estimata la 16,6 miliarde de dolari. Ei se afla pe pozitia a 26-a din topul general al miliardarilor. Locul doi este ocupat de Mikhail Prokhorov (41 de ani), din Rusia, care are o avere de 13,5 miliarde de dolari. Prokhorov ocupa locul 38 in clasamentul general. Pozitia a treia este impartit si el intre australianul James Packer (39 de ani), mostenitor al imperiului media Publishing&Broadcasting, si taiwanezul Terry Gou (56 de ani). Cei doi detin 5,5 miliarde de dolari, ceea ce i-a plasat pe pozitia 142 in topul general.

Buffett, la doar patru miliarde de Bill Bill Gates este pentru a treisprezecea oara consecutiv cel mai bogat om din lume. Lupta pentru prima pozitie este insa din ce in ce mai strinsa.

Batalie mare intre primii trei clasati ai topului celor mai bogati oameni din lume. Anul acesta Bill Gates nu a mai reusit sa pastreze in aceeasi masura distanta fata de „urmaritorul" sau, Waren Buffett, desi averea sa a crescut cu sase miliarde de dolari. Cele mai profitabile afaceri le-a facut insa mexicanul Carlos Slim Helo, care a cistigat intr-un an 19 miliarde de dolari, apropiindu-se de al doilea clasat la numai trei miliarde de dolari. Reusita lui Helo este, de altfel, cea mai mare lovitura data de un om de afaceri in ultimii zece ani. Cu toate acestea, in top cinci lucrurile nu s-au schimbat deloc, comparativ cu 2006.

Trei din cinci au pornit de la zero

Din clasamentul pe anul acesta al revistei „Forbes" reiese ca majoritatea miliardarilor au acumulat anul trecut si mai mult decit aveau. Doua treimi dintre miliardarii din 2006 sint si mai bogati, in vreme ce numai 17% „au saracit", printre acestia numarindu-se si 32 care au scazut sub pragul de un miliard de dolari. In schimb, in top au aparut 178 de nume noi. Cum arata „portretul-robot" al celor mai recenti miliardari in dolari? Sint cu sapte ani mai tineri decit noul val de anul trecut, astfel incit virsta medie a tuturor miliardarilor a scazut cu doi ani, pina la 60. Mai mult, potrivit statisticilor „Forbes", 60% dintre bogatii lumii au pornit de la zero.

In clasamentul de anul acesta, „Forbes" a introdus 242 de miliardari din Europa, cu 46 mai multi decit in topul de anul anterior.

Concurenta mare intre continente

Cea mai spectaculoasa evolutie de pe batrinul continent au avut-o rusii, care au propulsat in clasament 19 noi investitori. Ajungind la 53 de oameni de afaceri prezenti in top, Rusia s-a apropiat la doar doi miliardari distanta de Germania, care, in mod traditional, este tara cu cei mai multi bogati dupa SUA. Afaceristii Rusiei detin in total 282 de miliarde de dolari.

Cea mai importanta reprezentativitate o au de departe SUA, care domina anul acesta clasamentul cu 415 miliardari in dolari, cu 44 mai multi decit cu un an inainte.