Cei doi lideri cer programe de dezvoltare a acestui sport in Romania, mai multe turnee si, nu in ultimul rind, premieri mai substantiale.

Este poate pentru prima oara cind doi sahisti din Romania sint invitati sa joace superturnee
Cei doi lideri cer programe de dezvoltare a acestui sport in Romania, mai multe turnee si, nu in ultimul rind, premieri mai substantiale.

Este poate pentru prima oara cind doi sahisti din Romania sint invitati sa joace superturnee, Dieter la Sofia si la Foros (Ucraina), iar Andrei la Poikovski (Rusia). Desi valoarea voastra este unanim apreciata, totusi aceste invitatii pareau sa va ocoleasca pina de curind. Care credeti ca este motivul aparitiei lor acum?

Nisipeanu: Fara nici o urma de indoiala, evenimentele ultimilor ani si-au spus cuvintul. Pentru un organizator conteaza atit valoarea intrinseca a jucatorului, cit si rezonanta numelui acestuia. Iar noi doi am reintrat in acest circuit select si prin meciurile disputate la Bucuresti, Andrei impotriva lui Karpov, iar eu impotriva lui Topalov. Un alt motiv il poate constitui si faptul ca amindoi jucam pentru echipe de club foarte puternice, unde avem posibilitatea sa fim in contact permanent cu elita sahului mondial, devenind practic o componenta a acesteia.

Faceti parte din aceeasi generatie, sinteti buni prieteni, multa vreme ati avut programe de pregatire asemanatoare, insa de citiva ani fiecare are un stil de viata sahista proprie. Puteti detalia?

Istratescu: De citiva ani locuiesc la Belfort (Franta), unde antrenez juniorii centrului de sah regional. De asemenea, fac parte din colectivul de antrenori ai lotului national al Frantei. Acest lucru imi permite sa fiu zilnic la curent cu toate noutatile in materie de teorie sahista si sa ma concentrez numai asupra turneelor foarte importante, cum este viitorul turneu Karpov de la Poikovski, 14-25 martie 2007, sau asupra meciurilor pe care le joc pentru echipele de club la care sint legitimat.

Nisipeanu: Cariera mea sahista actuala se imparte intre participarea la turneele la care sint invitat, M-Tel Masters 2007 (Sofia) si Foros (Ucraina), si meciurile din campionatele pe echipe, eu fiind legitimat la cluburile din Baden-Baden (campioana Germaniei), Clichy (vicecampioana Frantei), Groningen (Olanda), unde sint coleg de echipa cu campionul mondial Vladimir Kramnik, si, in Romania, la CS Apa Nova Bucuresti.

Ce parere aveti despre activitatea sahista din Romania?

Nisipeanu: Un aspect foarte important este aparitia circuitului Grand Prix, care reuneste cele mai importante turnee de sah din Romania. Datorita acestui circuit au aparut turnee noi, au crescut semnificativ fondurile de premiere, organizatorii au imbunatatit considerabil conditiile de desfasurare. Este foarte bine ca exista in Romania un numar ridicat de turnee open, dar jucatorii de top ar trebui sa nu se limiteze numai la aceste turnee, ci sa-si ia inima in dinti si sa participe si la cele mai tari openuri din strainatate. Numai printr-o continua experienta directa cu sahul la cel mai inalt nivel, atit in Romania, cit si in strainatate, ei pot ajunge la nivelul la care am ajuns noi doi astazi.

Istratescu: Fiindca lucrez intr-un sistem profesionist pina in maduva oaselor, pot da unele sfaturi. Cred ca ar fi bine sa se lucreze dupa programe bine stabilite pe ani buni inainte. O mare importanta in cresterea unui jucator o are faptul ca el, daca este considerat de perspectiva, este monitorizat in permanenta de un colectiv de specialisti, alcatuit in mare masura din mari maestri. Un al doilea aspect important ar fi stabilirea unui calendar national judicios, in care locul si perioada de desfasurare a competitiilor nationale si a cantonamentelor pentru loturile nationale sa fie cunoscute cu cel putin un an inainte. Iar in al treilea rind nu trebuie uitate recompensele financiare pentru rezultatele de exceptie.

Ce solutii propuneti?

Nisipeanu: Cred ca exemplul clubului la care sint legitimat in Romania este unul de urmat. Este practic primul club profesionist din Romania, care pune accentul pe utilizarea jucatorilor autohtoni, CS Apa Nova fiind singura echipa din Superliga nationala de sah care nu are legitimati jucatori straini, dar care are, pe linga echipa de seniori, si un foarte puternic centru de copii si juniori.

Istratescu: Sint de acord cu Dieter, amindoi fiind produsul unor astfel de cluburi, amindoi crescind ca juniori in echipe in care valoarea ehipei mari era dublata de un centru puternic de juniori. De asemenea, copiii si juniorii de azi ar trebui indrumati sa puna accent pe folosirea cu mai multa judiciozitate a programelor de sah si sa nu uite ca sahul este, in primul rind, un joc de creatie.

Sinteti din aceeasi generatie, ati crescut practic impreuna, aveti totusi stiluri diferite de joc.

Nisipeanu: Pentru ca personalitatea fiecaruia dintre noi si-a spus cuvintul. Insa avem o preferinta comuna in ceea ce priveste jucatorul favorit, Anatoli Karpov.

Ce urmeaza?

Nisipeanu: Obiectivul principal al acestui an il constituie Cupa Mondiala din noiembrie, al carei cistigator il va infrunta intr-un meci pentru titlul mondial pe campionul mondial.

Istratescu: Patrunderea in topul primilor 20 de jucatori din lume, si sper ca primul pas sa fie turneul Karpov de la Poikovski.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.