Personajele de pe ecran pot fi controlate fara tastatura sau joystick, printr-o casca speciala care „citeste" undele cerebrale.

Gamerii si-ar putea folosi, in curind, gindurile in loc de joystick sau de tastatura, pentru a controla personajele de pe ecrane, datorita unei casti speciale lansate miercuri de compania Emotiv Systems, relateaza PC World.

Casca, denumita „Project Epoc", arata precum o casca a unui biciclist de curse, insa in loc sa protejeze cutia craniana, detecteaza undele cerebrale din aceasta, folosind o tehnologie similara cu electroencefalografia (EEG).

Emotiv, o companie din San Francisco, a aplicat tehnologia in jocurile video cu primul produs al companiei, Emotiv Development Kit (EDK). Produsul ajuta dezvoltatorii de jocuri video sa ataseze duzine de ginduri si emotii actiunilor acestora in lumile virtuale, spune compania.

Un joc dezvoltat cu ajutorul EDK ar putea permite jucatorilor sa mute obiecte pe ecran fara sa atinga o tastatura sau joystick, sa faca personajul din joc sa zimbeasca sau sa faca cu ochiul atunci cind o face jucatorul sau ar putea cere unui gamer sa ramina calm pentru ca personajul sau sa nu intre in panica si sa-si dezvaluie locul in care s-a ascuns intr-un joc bazat pe discretie.

Distinge intentiile

Casca este reglata destul de fin incit sa distinga intre comenzile mentale ale jucatorului de a ridica un obiect virtual sau a-l impinge, trage sau invirti, spune Emotiv.

Acest lucru ar permite jucatorilor sa experimenteze telekinezia, sa mute obiecte cu mintea in loc de muschi, precum cavalerii Jedi din ,,Razboiul Stelelor’’.

Dezvoltatorii au cautat de multa vreme cai pentru a permite gamerilor sa interactioneze in moduri cit mai realiste decit prin aparate de tip joystick. In noiembrie, Nintendo a adaugat miscarea fizica sistemului sau de control din consola Wii, in timp ce consolele Xbox 360 (scoasa de Microsoft) si PlayStation 3 (lansata de Sony) folosesc aparate de control care vibreaza in mina jucatorului.

O interfata mai buna pentru lumea jocurilor video ar putea aduce un profit frumos unei companii de tehnologie. Pe 2 martie, Sony a pierdut un proces legat de o incalcare de patent, in urma caruia a trebuit sa plateasca 90,7 milioane de dolari companiei Immersion pentru ca i-a folosit tehnologia axata pe vibratii in consola sa. Microsoft a platit, de asemenea, 26 de milioane de dolari.

Tripla conectare la jucatori

In timp ce jocurile video au evoluat dramatic, interfetele utilizatorilor au ramas aceleasi, conform unuia dintre directorii Emotiv, Ed Fries.

Produsul EDK lansat de Emotiv conecteaza casca la trei programe: o aplicatie numita Expressiv, care identifica expresiile faciale ale jucatorului, o aplicatie numita Affectiv, care masoara starile emotionale ale acestuia, si o alta aplicatie, Cognitiv, care detecteaza gindurile constiente ale jucatorului legate, spre exemplu, de rotirea sau ridicarea obiectului pe care il vad pe ecran.

Emotiv este una dintre primele companii care au aplicat tehnologia EEG in alte scopuri decit cele medicale, insa se va confrunta cu concurenta din partea altor dezvoltatori, conform analistilor. „Aceasta tehnologie este, evident, prea noua pentru ca noi sa putem sa intelegem foarte bine toate posibilitatile pe care le aduce. Cu toate acestea, se pare ca exista multe laboratoare care lucreaza la produse similare, asa ca tehnologia va ajunge pe piata, cu siguranta, intr-o forma sau alta", a afirmat Ben Bajarin, analist in cadrul Creative Strategies.

Pretul ramine un mister Compania nu a anuntat inca pretul pentru EDK, dar spune ca pentru consumatori casca va fi disponibila incepind cu anul 2008. Emotiv intentioneaza sa-si vinda tehnologia mai intii gamerilor, dar a precizat ca in viitor si-a planificat sa o adapteze in medicina, securitate, studii de piata, design de accesibilitate si in televiziunea interactiva.