Hitler dorea urmasi perfecti ai rasei ariene, insa, in schimb, progeniturile din timpul razboiului, cu tati soldati germani si mame norvegiene au fost nevoiti sa suporte zeci de ani de umilinte si abuzuri, pe masura ce tara lor se chinuia sa se impace cu contributia Norvegiei in cadrul planului aberant al Fuhrerului, relateaza presa britanica.
Joi, 150 de barbati si femei, care acum au in jur de saizeci de ani, au dat in judecata guvernul lor la cea mai inalta curte de justitie a Drepturilor Omului, cerand compensatii pentru faptul ca au fost implicati fara voie in experimentele nazistilor. Acestia cer aproape 60 de mii de euro fiecare, pretinzand ca au fot neglijati, tratati inuman si, dupa razboi, chiar violati.
In cadrul programului nebunesc denumit "Lebensborn" s-au nascut in jur de 12.000 de copii. Programul era condus de catre comandatul SS Heinrich Himmler.
Conform acestui proiect, mamele norvegiene erau foarte pretuite pentru radacinile lor "vikinge", iar ofiterii SS erau incurajati sa aiba copii cu localnicele, chiar daca acestea erau deja maritate.
Pe cand nazistii dominau Europa, acesti copii erau nascuti cu privilegii si putere. Clinicile Lebensborn erau dotate cu echipament de ultima ora, iar acolo nou-nascutii erau "botezati" intr-o ceremonie SS unica: leganandu-si bebelusii sub un simbol urias al SS, mamele trebuiau sa jure credinta vesnica ideologiei naziste.
Insa cand regimul nazist s-a prabusit, fosta elita a devenit brusc o amintire urata a unui plan genetic sinistru, care dorea cultivarea rasei ariene, pe cand milioane de evrei, rromi, homosexuali si persoane cu handicap erau asasinate.
Acum, la Strasbourg, in cadrul audierilor, supravietuitorii programului Lebensborn au povestit cum li s-au luat numele si cum au fost aruncati in orfelinate dupa razboi, unii dintre ei ajungand chiar la spitale de psihiatrie.
Acest tratament a fost urmat de o campanie dusa chiar si de catre membrii Bisericii din Norvegia, care dorea sa scape rapid de trecutul sau nazist.
"Dupa terminarea razboiului, mai multi oficiali publici, oameni ai Bisericii si medici au denuntat <<copiii razboiului>> pretinzand ca acestia au deficiente genetice si mentale, sau fiind potentiali simpatizanti ai nazistilor. Multi astfel de copii <<ai razboiului>> care au fost privati de numele si identitatea lor reala, au fost subiecte ale discriminarii, hartuirilor si relelor tratamente. Unii dintre acestia au ajuns in institutii psihiatrice, desi nu au fost consultati de medici de specialitate care sa recomande aceste masuri, iar altora li s-a refuzat chiar si eliberarea certificatelor de botez" se afirma intr-o declaratie depusa la Curtea din Strasbourg. Cazul a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului dupa ce a fost respins in repetate randuri de Curtile de Justitie norvegiene, care au declarat ca faptele sunt prea vechi pentru a fi judecate.
Victimele programului "Lebensborn" si-au justificat cererile de compensatii argumentand ca Norvegia nu si-a asumat niciodata responsabilitatea fata de aceste abuzuri, si ca ar trebui acum sa plateasca daune. "Vrem sa ni se recunoasca faptul ca guvernul norvegian a violat drepturile acestor oameni" a declarat Randi Hagen Spydevold, avocatul grupului de reclamanti.