"Sunt ingrijorat de faptul ca tarile al caror program este examinat au in vedere o relaxare a politicilor fiscale intr-un moment de crestere economica favorabila. Acest lucru nu este in concordanta cu obiectivul constand in gestionarea unor politici fiscale prudente si asigurarea unei convergente durabile, inclusiv prin reducerea dezechilibrelor externe si controlul inflatiei (...) Prin urmare, Bulgaria este incurajata sa mentina o pozitie bugetara solida, iar Romania sa aiba o strategie de consolidare bugetara mai ambitioasa", a declarat, intr-un comunicat al Comisiei Europene, comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de Mediafax. Romania a prezentat CE primul sau program de convergenta, pentru perioada 2006-2009, la 25 ianuarie 2007. Programul se bazeaza pe un scenariu macroeconomic plauzibil si are drept obiectiv un deficit in termeni structurali (in termeni ai ajustarii ciclice si excluzand masurile derogatorii) de 0,9% din PIB.
Probleme cu executia bugetara din 2008
Comisia considera ca riscurile asupra obiectivelor bugetare sunt relativ echilibrate in 2007, dar deficitele inregistrate ar putea fi ulterior mai mari decat se preconizeaza, in mare parte din cauza riscului depasirii pragului de cheltuieli si din cauza unei restrictionari nejustificate in 2009. "Strategia bugetara nu asigura o marja de siguranta suficienta pentru a evita ca deficitul sa depaseasca pragul de referinta de 3% din PIB, in conditiile unor fluctuatii macroeconomice normale", se spune in comunicat. Comisia Europeana apreciaza ca progresele in vederea atingerii obiectivelor pe termen mediu sunt in mod clar, insuficiente si prea decalate. "De asemenea, exista anumite riscuri cu privire la atingerea obiectivelor bugetare incepand cu anul 2008", se mai arata in comunicat. Comisia invita Romania sa profite de conjunctura economica favorabila pentru a accentua ritmul ajustarii in vederea atingerii obiectivelor pe termen mediu prin fixarea unor obiective bugetare mai ambitioase in 2007 si in anii urmatori. "Romania, care beneficiaza de o crestere chiar mai puternica decat cea a Bulgariei si se confrunta cu o majorare a deficitului extern, ar trebui sa isi amelioreze situatia bugetara prin ajustari semnificative pentru a obtine o marja de siguranta suficienta care sa permita evitarea pragului de 3% si a unei politici prociclice", se mentioneaza in comunicat. O alta recomandare este ca Romania sa controleze cresterea majora prevazuta a cheltuielilor publice si sa reexamineze structura acestora.
Nici FMI nu vede bine bugetul
Premierul Tariceanu si oficialii FMI au convenit ieri ca trebuie mentinut deficitul bugetar in parametrii stabiliti, de 2,8% din PIB, iar Tariceanu a precizat ca va lua masuri pentru respectarea acestui indicator. Seful misiunii FMI pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a prezentat, cu o zi inainte, estimarile FMI privind indicatorii macroeconomici ai Romaniei, considerand ca inflatia, deficitul de cont curent si bugetar vor creste, iar avansul PIB va incetini. Seful misiunii FMI a prognozat ca, pe actuala constructie bugetara, deficitul fiscal va atinge in 2007 chiar nivelul de 3,8% din PIB, cu un punct mai mult fata de nivelul aprobat de Parlament. In cadrul discutiilor cu van der Mensbrugghe, Taricenu a afirmat ca "i-am avertizat deja pe membrii Cabinetului ca nu mai trebuie sa ajungem in situatia din 2006 cand au solicitat fonduri suplimentare, le-am alocat, ca apoi sa constatam in luna decembrie ca nu au reusit sa cheltuiasca toti banii".