Precizarea a fost facuta deunazi in cadrul intalnirii dintre seful statului si reprezentantii PSD, insotita de explicatia ca nu se doreste ca data referendumului sa afecteze pe aceea a alegerilor parlamentare de la 13 mai.
Nimic nu s-ar mai opune deci tinerii alegerilor europarlamentare la 13 mai, iar purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a confirmat ca o lege privind votul nominal ar putea trece prin Parlament, in regim de urgenta, in numai zece zile. Lucrurile nu sunt insa atat de clare, desi disponibilitatea domnului Basescu de a renunta la referendum a fost confirmata si de liderul PD, Emil Boc, in discutia recenta cu democratii.
Legiferarea votului nominal depinde insa, in Parlament, si de liberali. Or, interesul Guvernului de a tine la timp alegerile este relativizat de temerea liberalilor ca partidul lor nu se va comporta prea bine la 13 mai. Un eventual esec ar prejudicia ambele pozitii ale domnului Calin Popescu Tariceanu: de sef de partid si de sef de guvern.
Anxietatea premierului, presedinte al PNL, poate fi inteleasa; ofensiva declansata de liberali, la inceputul anului, a dat, deocamdata, rezultatele scontate - de aceea, liberalii cautand sa mai castige timp. In opinia publica, curentele de opinie par deja configurate. Coalitia liberalilor in Parlament cu PSD ii costa pe acestia electoral; o apropiere si mai mare de gruparea Patriciu ar putea sa-i coste si mai mult. Liberalii vor cauta deci sa profite electoral de cele doua luni ramase; inventivitatea lor va fi pusa la noi incercari.
Concluzia: atat liberalii, cat si democratii au jucat, pana acum, in problema referendumurilor, mai tare decat o permiteau balamalele!