Procesul in care fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti este judecat pentru cumpararea ilegala a unui apartament a fost suspendat.

Avocatul Mariei Huza (foto) a atacat constitutionalitatea articolului 292 din Codul penal, privind falsul in declaratii, asa ca procesul a fost suspendat pina la o decizie a Curtii Constitutionale, informeaza MEDIAFAX. Potrivit articolului respectiv, „declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati (...), in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cind, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Fost presedinte al Tribunalului Bucuresti si fost membru al CSM, Maria Huza este acuzata ca a dat declaratii false cind si-a cumparat locuinta. „Cotidianul" a dezvaluit ca Huza ar fi obtinut un apartament de aproape o suta de metri patrati in centrul Capitalei, in 2001, pentru care a dat o declaratie neconforma cu adevarul, prin faptul ca a precizat, contrar legii, ca nu are „locuinta in municipiul Bucuresti".

Or, conform legilor in vigoare, pentru a putea dobindi o locuinta trebuia ca persoana sa nu fi detinut sau instrainat vreo locuinta dupa 1990, indiferent de localitatea in care s-a aflat aceasta. La data declaratiei notariale, Maria Huza detinea o vila in Slatina. Mai mult, Huza ar fi cumparat apartamentul cu dobinda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti.

Si fiica sa, Diana Mihaela Huza, obtinuse un credit similar, cu dobinda subventionata de stat. De altfel, si tatal Mariei Huza, Petre Vasile, obtinuse un apartament in Slatina, tot cu ajutorul unui credit cu dobinda subventionata de stat. Cu privire la aceste ultime doua aspecte, dosarul a fost disjuns.