Pe cand se afla in Franta, Kschessinskaia a cerut informatii foarte multa vreme despre casa sa tuturor celor care veneau din Rusia, dorindu-si sa se poata intoarce acolo. De altfel multi imigranti rusi care se aflau in toate colturile lumii aveau pov
Pe cand se afla in Franta, Kschessinskaia a cerut informatii foarte multa vreme despre casa sa tuturor celor care veneau din Rusia, dorindu-si sa se poata intoarce acolo. De altfel multi imigranti rusi care se aflau in toate colturile lumii aveau povesti similare, conform carora ar fi ascuns averi enorme in diverse locatii, inainte ca acestea sa fie confiscate de catre bolsevici, pentru ca nu le puteau scoate din tara. Desi sunt greu de crezut, totusi aceste povesti nu par a fi imposibile, mai ales ca istoria s-a repetat si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand averi insemnate au fost ascunse din calea armatei germane.
Palatul
Casa balerinei este ea insasi o comoara a arhitecturii din St. Petersburg. Cladirea este considerata a fi o perla a stilului modern Art Nouveau si a fost construita intre anii 1904-1906 dupa planurile arhitectului A. von Gogen.
La inceputul secolului XX au inceput sa fie la moda palatele sau casele foarte impunatoare, care au inlocuit conacele boieresti.
Aceste palate erau construite de obicei pe strazi linistite, inconjurate de copaci si tufisuri care dadeau o senzatie de liniste si izolare placuta in inima unui oras aglomerat.
Evident ca aceste oaze nu erau accesibile decat celor extrem de bogati, care de cele mai multe erau negustori.
Acum mai bine de o suta de ani, in St. Petersburg, nu departe de Fortareata Petru si Pavel, se construia superbul palat al Matildei Kschessinskaia, care avea si o sala de bal impozanta, in stilul Louis XVI, celelalte camere fiind impodobite cu mobile scumpe. Exista si o minunata gradina de iarna in interiorul palatului, o bucatarie generoasa unde se gatea zi si noapte pentru oaspeti si, nu in ultimul rand, o crama cu o colectie de vinuri impresionanta.
Pe cand Matilda locuia in casa, exista si o spalatorie, un grajd si un garaj pentru masina.
Exista in curtea din spate a palatului chiar si o vaca - astfel incat fiul mai mic al balerinei sa poata bea un pahar de lapte proaspat in fiecare zi.
Darul Tarului
Exista o poveste lunga si romantica despre mutarea Matildei Kschessinskaia in palat. Ea s-a nascut in 1872, intr-o familie de artisti. Bunicul Matildei a fost un violonist faimos, iar mama sa actrita. Timp de multi ani, ea a fost cunoscuta numai in cercurile restranse de pasionati ai baletului. Imensul sau succes s-a datorat unui talent extraordinar si unor eforturi considerabile.
Ea a devenit renumita pentru dansul sau gratios si virtuos, pentru feminitatea si bucuria sa de viata care o animau, fara sa sacrifice nimic din rigorile dansului conservator.
A fost, se pare, prima balerina care a reusit 32 de fouette, fara sa se miste din loc. Isi fermeca audienta cu piruete perfecte si miscari gratioase.
Spectacolul care marca absolvirea scolii de balet a Matildei a fost vizionat de catre familia imperiala, tarul Alexandru III, imparateasa si tanarul succesor la tron, viitorul imparat Nicolae al II-lea. Dupa spectacol, Matilda a fost asezata langa Nicolae, iar imparatul a glumit: "sa nu flirtati prea mult"... o gluma care s-a dovedi a fi profetica... Dupa ceva vreme, pe cand se plimba in parc, pe langa tanara balerina a trecut o caleasca din care tanarul Nicolae i-a zambit si i-a facut cu mana, in semn ca a recunoscut-o.
La scurta vreme, Nicolae a parasit orasul intr-o calatorie in jurul lumii. La intoarcere, a aparut pe neasteptate la usa Matildei si i-a marturisit ca o iubeste.
Numele balerinei a fost inconjurat dintotdeauna de o aura romantica: potrivit unei legende, exista un pasaj secret intre casa sa si Palatul de Iarna, situat de cealalta parte a raului Neva si multa lume vorbeste si acum despre relatia sa amoroasa cu ultimul Tar al Rusiei, Nicolae al II-lea, care ar fi durat din 1890 pana in 1894.
Palatul balerinei Se spune ca Tarul isi vizita deseori iubita, iar relatia balerinei cu Nicki (cum il alinta ea pe Nicolae) a fost foarte tandra si pasionala.
Pe atunci, printul mostenitor (care avea sa fie mai tarziu tar) obisnuia sa-i dea Matildei numeroase cadouri scumpe - primul cadou fiind o bratara de aur cu safire si diamante.
La scurta vreme de la debutul relatiei lor, Matilda a devenit proprietara castelului. Nicki i-a trimis balerinei multe scrisori de dragoste, pe care Matilda le pretuia mai mult decat pe bijuteriile pe care le primea si pe care le-a pastrat pana in ziua cand a emigrat, in 1920.
Amandoi stiau ca dragostea lor era destinata pieirii pentru ca Nicolae, ca print mostenitor, trebuia sa se casatoreasca cu o membra a unei familii regale. El a fost introdus printesei germane Alice of Hessen si Darmstadt, iar logodna lor a avut loc la data de 7 aprilie 1894.
Matilda a fost devastata la aflarea vestii, insa nu a putut schimba nimic. In jurnalul sau, Nicki a scris: "Adio, Matilda... am stat in fata teatrului si mi-am amintit toate momentele petrecute impreuna cu ea..."
La despartire, Kschessinskaia i-a cerut lui Nicki permisiunea de a i se adresa oficial pe viitor si de a-i cere ajutorul daca va fi nevoie.
Dupa ce Nicolae s-a casatorit, Kschessinskaia a continuat sa aiba un rol important in high-life-ul Rusiei, organizand numeroase receptii la palatul sau. De fapt, toata viata ei a fost legata de casa in care a trait si nu si-a imaginat niciodata viata fara palatul ei.
Ea a fost foarte apropiata familiei Romanovilor, si dupa ceva vreme s-a cunoscut cu Andrei Romanov-Krasinsky, fiul Marelui Print Vladimir Andreevici, cu care a avut un baiat Vladimir. Gurile rele spun ca ar fi avut o relatie si cu Marele Duce Serghei Mihailovici.
In 1904 a inceput un turneu in Europa si a continuat sa castige numeroase premii. A fost prima balerina din lume care a primit distinctia "prima ballerina assoluta".
Chiar si cand avea 64 de ani, ea inca mai era capabila sa-si vrajeasca publicul, dansand la Londra, la renumitul Covent Garden.
Revolutia
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Kschessinskaia a deschis in palat un spital de 30 de paturi din banii ei, insa Revolutia din februarie 1917 i-a luat tot ce avea: casa, teatrul, oamenii pe care ii iubea si mai ales pe Nicki... o luna mai tarziu, Kschessinskaia a fost fortata sa paraseasca palatul care a devenit, pana in iulie 1917, cartierul general al bolsevicilor.
Balerina a incercat sa protesteze insa nimeni nu i-a recunoscut dreptul asupra casei.
Matilda a trait in Italia si Franta dupa ce a emigrat in 1920 si s-a casatorit la Cannes cu Marele Duce Andrei, intr-o biserica ortodoxa rusa. Viata sociala a recapatat la scurta vreme grandoarea timpurilor de altadata, Matilda stand alaturi de starurile artistice ale vremii. Din cauze financiare, a fondat la Paris o scoala de balet si a fost profesoara unor balerine renumite ca Ivette Chauvire, Margo Fonteyn si Pamela May.
Madame N17
Mai tarziu, ea a capatat porecla de "Madame N17" pentru ca atunci cand juca la cazinourile din Monte Carlo, paria intotdeauna la ruleta pe 17 negru (Nicki "al ei" a fost asasinat intr-o zi de 17).
A fost distrusa cand a murit sotul ei, in 1956, si s-a izolat de toata lumea. "Chiar daca nu am mai iesit din lume de cand a murit sotul meu am facut o exceptie cand a venit teatrul Balsoi in Franta... m-am bucurat atat de mult sa-i vad, incat nu mi-am putut stapani lacrimile... nu mai vazusem un astfel de balet de peste 40 de ani..." scria Matilda in jurnalul ei.
Kschessinskaia a murit la data de 6 decembrie la Paris, la varsta de 99 de ani si a fost inmormantata la faimosul cimitir Saint Genevieve de Bois, unde se odihnesc numerosi imigranti rusi.
Ca o ironie a sortii, prin palatul sau s-au perindat cei mai de vaza bolsevici, iar la data de 4 aprilie 1917, Lenin s-a intors din exil si s-a adresat multimii de la balconul palatului Matildei.
In 1991, cladirea servea ca Muzeu al Revolutiei Socialiste, dupa care a devenit Muzeul de Istorie Politica gazduind scrisori si documente originale, semnate de oameni celebri ca Napoleon si pana la la Mihail Gorbaciov.
Insa una dintre cele mai de succes expozitii a muzeului a fost cea care ilustra viata Matildei Kschessinskaia. Recent, au fost date publicitatii noi documente care vorbesc despre relatia sa dramatica cu printul pe atunci Nicolae Romanov. Apreciata de public a fost si pretioasa expozitie care prezenta file din dosarul asasinarii lui Grigory Rasputin. Si acum exista voci care sustin ca sub palatul balerinei s-ar afla o comoara fabuloasa, pe care Matilda nu a putut-o scoate atunci din tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.