Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a suferit ieri cea mai mare scadere a ultimelor noua luni, coborand cu 5,05%, in contextul unei valori record de tranzactionare pentru acest an, de peste 100 milioane de lei. Brokerii au corelat
Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a suferit ieri cea mai mare scadere a ultimelor noua luni, coborand cu 5,05%, in contextul unei valori record de tranzactionare pentru acest an, de peste 100 milioane de lei. Brokerii au corelat evolutia Bursei cu scaderile pietelor de capital la nivel international, in special cele din Asia si Statele Unite.
"Pe bursele din Asia sau Statele Unite scaderile au unele implicatii si la nivel macroeconomic, insa, din acest punct de vedere, legatura pietei noastre cu aceste state este destul de slaba. La Bucuresti, corelatia cu bursele internationale este mai degraba la nivelul fluxurilor de capital, iar in acest moment fenomenul de panica din randul investitorilor ia proportii la nivel global", a declarat Iulian Panait, analist la KTD Invest, transmite Mediafax. Indicele BET a avut o scadere de 5,29% (ajungand la 8073 de puncte), apropiata de cea a indicelui general BET-C (care a ajuns la 5219 puncte), marcand, de asemenea, cea mai mare variatie zilnica incepand cu 23 mai 2006, cand deprecierea a fost de 5,37%. Societatile de investitii financiare au fost cele mai afectate, coborand cu 6,78%. Ultima sedinta in care titlurile SIF au avut o scadere similara a fost tot in 23 mai 2006, cand cotatiile au pierdut 7,06%. Din cele 60 de actiuni tranzactionate in sedinta de ieri, nici una nu a inregistrat cresteri, doar cinci incheind ziua in stationare. Valoarea tranzactiilor, in schimb, a atins nivelul record al acestui an, ridicandu-se la 103 milioane de lei (circa 30,3 milioane de euro).
Picatura chinezeasca
Pietele de capital din Asia si-au continuat, ieri, declinul inregistrat saptamana trecuta, in pofida comentariilor favorabile ale directorului Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, privind cresterea economiei mondiale, alimentand temerile potrivit carora impactul acestei evolutii asupra pietelor internationale va fi mai puternic decat au estimat initial traderii din sectorul petrolier. Reamintim, indicele bursei din Shanghai a scazut cu aproape 9% marti, 27 februarie, dupa ce autoritatile locale au anuntat ca vor intensifica eforturile de prevenire a speculatiilor. "Investitorii au sperat ca pietele de capital nu vor inregistra variatii semnificative saptamana aceasta, dar bursele asiatice au continuat sa scada, ceea ce agita spiritele", a afirmat Dariusz Kowalczyk, analist la firma CFC Seymour din Hong Kong. Indicele japonez Nikkei a coborat, ieri, cu 3,3%, sub pragul psihologic de 17.000 de puncte, pentru prima oara in aproape doua luni, iar indicele Hang Seng, al bursei din Hong Kong, a pierdut 3,8 procente. Indicele bursier german DAX a scazut cu 2%, iar indicatorul FTSE 100, care cuprinde actiunile celor mai importante companii britanice, a pierdut 1,7%.
Aurul si petrolul se ieftinesc
Preturile petrolului au scazut, ieri, cu peste un dolar, intrucat continuarea declinului burselor asiatice si europene a alimentat temerile privind incetinirea dezvoltarii economice mondiale, evolutie care ar putea afecta cererea de titei, transmite Reuters. De asemenea, cotatia aurului a coborat, ieri, la cel mai scazut nivel din ultimele sase saptamani, aliniindu-se tendintei descendente a pietelor internationale de capital. Analistii comenteaza ca intensitatea raportului intre evolutia cotatiei aurului si a actiunilor a crescut in ultimii ani, ca urmare a implicarii mai active a investitorilor pe pietele de marfuri. Astfel, in perioadele de turbulente economice, aurul intra in categoria activelor vandute de investitori, desi metalul pretios a fost considerat adesea un obiect de investitii favorit pentru evitarea riscurilor asociate agitatiei de pe piata de capital, problemelor economice si politice si inflatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.