Adrian Inimaroiu, primarul Sectorului 4 al Capitalei, ne-a prezentat, intr-un interviu, situatia terenurilor din zona Lacului Vacaresti, de unde a evacuat, ieri dimineata, mai multe cocioabe construite de romi.
Cate locuinte ati demolat?
In ultima luna am identificat 43 de colibe improvizate, unde traiau 89 de persoane. Am trimis Politia Comunitara, de doua ori pe saptamana, sa-i instiinteze ca ocupa ilegal domeniul public. Astazi am gasit numai cinci asemenea adaposturi.
De ce ii lasati, totusi, sa-si amenajeze asemenea locuinte?
Aceste colibe nu sunt facute in locuri vizibile. Sunt dosite, nu se pot vedea de pe Calea Vacaresti. Prezenta romilor poate fi observata, practic, numai dimineata, cand parasesc cu zecile zona. Pana acum am facut, practic, trei evacuari, dar acum am mobilizat Jandarmeria, Politia Comunitara, Asistenta Sociala, Salvarea si alte institutii de acest gen, pentru ca tratam, in parte, fiecare caz.
Care este situatia actuala a zonei Lacului Vacaresti, cui apartine terenul?
Raspunsul la aceasta intrebare reprezinta, de fapt, cheia situatiei cu care ne confruntam. Practic, la trei-patru luni noi facem asemenea evacuari, dintr-un motiv simplu: 80.000 de hectare din marginea lacului si de-a lungul Caii Vacaresti este intr-o situatie juridica incerta, la fel cum este si terenul de 100 de hectare din Lacul Vacaresti. Avem cea mai mare suprafata de teren din Capitala, construibila, dar neclara din punct de vedere juridic.
In 16 ani nu s-a clarificat situatia juridica a terenului?
In urma unei licitatii facute de Guvernul Nastase - licitatie care a fost contestata -, terenul este blocat din punct de vedere juridic, respectiv castigatorul licitatiei, care a vrut sa faca acolo un mini-oras, se judeca cu Directia Apele Romane din cadrul Ministerului Mediului.
Aveti informatii despre cat va mai dura acest proces?
Singura informatie pe care o am este ca procesul dintre acea firma australiana si Guvernul Romaniei se afla in ultima faza procesuala, aflandu-se in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este o crima pentru Bucuresti sa stai cu 200 de ha neexploatate din punct de vedere urbanistic, teren aflat la 4 km de centrul orasului.