Publicarea contractelor ar putea genera "procese interminabile", deoarece nu exista clauze de reziliere sau de declasificare, a afirmat Vosganian. "Toate contractele sunt trimise la CSAT, care poate sa dispuna trimiterea lor catre Parchet. Eu pot sa
Publicarea contractelor ar putea genera "procese interminabile", deoarece nu exista clauze de reziliere sau de declasificare, a afirmat Vosganian. "Toate contractele sunt trimise la CSAT, care poate sa dispuna trimiterea lor catre Parchet. Eu pot sa fac asta daca primesc de la Parchet o solicitare, pentru ca altminteri, orice tentativa a mea de a aborda selectiv contractele va duce la procese interminabile, pentru ca intr-un contract pretul nu este relevant decat intr-un context: ce cantitate este, ce tip de consumator este. (...) Nefiind clauze de reziliere sau de declasificare, mie mi se pare ca incercam sa rezolvam o problema creand altele in aceasta privinta. Orice mi se va cere din partea structurilor abilitate voi pune la dispozitie", a afirmat ministrul Economiei. Vosganian a afirmat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca a discutat cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe tema prezentarii contractelor de furnizare a energiei electrice, concluzia fiind ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. El a precizat atunci ca, dupa ce va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale, va trimite presedintelui si premierului toate contractele de furnizare a energiei. Practic, in Romania, problema desecretizarii contractelor din energie - care in opinia presedintelui Traian Basescu favorizeaza "baietii destepti" - se discuta de un an si jumatate, majoritatea furnizorilor nefiind de acord cu acest lucru.
Varujan Vosganian considera ca Petrom nu va creste, in acest an, pretul la gaze peste procentul de 14% anuntat de autoritati, calificand compania petroliera drept "un partener rezonabil", dispus sa colaboreze inclusiv la crearea Fondului social, potrivit Mediafax. Potrivit Tratatului de Aderare, Romania trebuie sa alinieze pretul gazelor din productia interna la cel international, ceea ce inseamna o crestere cu 25 de dolari la mia de metri cubi - practic cei 14% de care vorbeste ministrul. In toamna lui 2006, Petrom a impus companiilor de distributie preturi peste nivelul calculat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru gazele din productia interna, ceea ce a dus la majorarea tarifelor finale cu aproximativ 8,5%. Oficialul MEC anticipeaza ca in acest an preturile finale ale gazelor nu vor creste mai mult decat inflatia estimata de BNR la aproximativ 4,3%. "Nimeni nu este singur pe piata si daca noi avem in administrare Romgaz piata se creeaza dupa preturile practicate de aceasta companie, iar Petrom nu poate sa-si stabileasca o politica proprie de preturi", a adaugat Vosganian. Privatizarea complexurilor energetice Craiova, Turceni si Rovinari atrage interesul mai multor companii din Italia, Franta si Germania, iar procesul va incepe in perioada mai-iunie, dupa elaborarea strategiei energetice, a mai declarat Vosganian. Situatia complexurilor energetice a fost ambigua in ultimele trei luni, intrucat, desi au fost transferate prin ordonanta de Guvern la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ele au ramas in administrarea MEC pana la 31 martie, a explicat Vosganian. "Anuntul de privatizare il va face AVAS", a adaugat Vosganian. Ministrul Economiei a mai spus ca, in ce priveste constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, aceasta va fi decisa dupa ce va fi intocmit un nou studiu de fezabilitate, comandat de MEC, dupa ce studiul anterior, realizat de Banca Mondiala, a stabilit ca proiectul nu este necesar si necesita fonduri prea mari. "Am cerut refacerea studiului si am rugat sa se ia in considerare si importanta strategica si o mai buna prognozare a realitatilor din momentul acela", a precizat Vosganian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.