In lumea tumultuoasa a sporturilor profesioniste din SUA, nu exista jucator ca Jason McElwain, de doar 18 ani, din Rochester, New York.
Performanta sa uluitoare realizata in timpul unui meci de baschet intre licee a fost votata ca fiind "cel ma
In lumea tumultuoasa a sporturilor profesioniste din SUA, nu exista jucator ca Jason McElwain, de doar 18 ani, din Rochester, New York.
Performanta sa uluitoare realizata in timpul unui meci de baschet intre licee a fost votata ca fiind "cel mai bun moment al sportului" din 2006, intr-un sondaj realizat de un post de televiziune din cablu.
De atunci, tanarul McElwain a semnat un contract de film cu studiourile Columbia Pictures, drepturile pentru o carte care va fi redactata de un scriitor american. De asemenea, ca un star adevart, Jason are si un agent al unei prestigioase firme de impresariat din New York. Cu toate acestea, adolescentul lucreaza in prezent la un supermarket din Rochester, unde a fost recent avansat la brutarie.
Acum cativa ani, McElwain nu parea a avea nimic in comun cu un erou pentru colegii sai de la liceul Greece Athena.
Diagnosticat cu autism pe cand avea trei ani, Jason a reusit, abia la cinci ani, sa pronunte primele sale cuvinte: "pasare mare".
A crescut avand un comportament specific bolii sale, tipand uneori de durere sau chinuit de spaime pe care nu mai el le stia. Batea din palme cand era incantat si lovea obiectele din jurul sau.
Parintii sai l-au dus la diverse scoli speciale unde specialistii au reusit, incet, incet, sa-i imbunatateasca capacitatile sociale si academice.
Lui Jason i-a placut dintotdeauna baschetul, insa uneori exploda de furie cand se juca cu fratele sau mai mare, Josh, in spatele curtii.
Cand a fost acceptat la liceul Greece Athena in cadrul unui program care era menit sa integreze in societate copiii cu dizabilitati, el a dorit sa intre in echipa de baschet a liceului insa era prea scund pentru a intra in echipa, insa antrenorul, ca sa nu-l refuze, i-a dat rolul de mascota a echipei. Intr-o zi, devenita legendara de acum, antrenorul Jim Johnson a vrut sa recompenseze entuziasmul baiatului lasandu-l sa joace in ultimele minute ale ultimului meci al sezonului. In ultimele patru minute in meciul Spencerport - Greece Athena, liceul lui Jason avea 20 de puncte inaintea echipei rivale, asa incat antrenorul i-a permis lui Jason sa joace si el.
Impreuna cu Magic Jonhson Jason, care a intrat in aplauzele de incurajare ale salii, a ratat prima lovitura, insa a nimerit-o pe cea de-a doua, intampinata cu urale din partea publicului. Dorind sa-l incurajeze, coechipierii sai s-au inteles si i-au pasat mingea din nou, iar el, de la o distanta considerabila, a inscris din nou.
Astfel, in ultimele patru minute, McElwain a inscris de sapte ori, dintre care sase lovituri au fost de la distanta. Performanta s-a l-a transformat in cosgeterul echipei.
Un cameraman amator a filmat atunci meciul si l-a postat pe Internet. Urmarile au fost uluitoare: sute de mii de persoane au vizionat filmuletul, care a ajuns in final si pe posturile nationale de stiri si a trezit interesul agentilor de la Hollywood.
"Sunt antrenor de 25 de ani si nu am trecut prin asemenea emotii niciodata" a declarat antrenorul Johnson.
"Luasem foc. Am fost mai iute ca vantul" a declarat si Jason, ale carui cuvinte au fost inscriptionate pe bratari de cauciuc inspirate de acel moment.
Nu exista explicatii medicale sau stiintifice pentru performanta uluitoare a lui McElwain, pentru ca aceasta este aproape imposibil de egalat chiar si de catre un jucator profesionist.
Mai mult decat atat, medicii si parintii sai credeau ca Jason nu va reusi niciodata sa termine liceul si ca va lucra probabil intr-un supermarket toata viata.
Insa dizabilitatea sa nu l-a oprit sa devina o celebritate a Americii. Dupa cateva saptamani de la meci, tanarul l-a intalnit pe Bush, care i s-a adresat dupa porecla sa J-Mac si mii de oameni s-au declarat inspirati de extraordinara sa poveste.
Jason a reusit 7 cosuri in 4 minute La aniversarea meciului, Jason a declarat la stiri ca renumitul Magic Johnson, unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de baschet din America va produce un film despre viata sa.
Jason a fost si la Oprah Winfrey show, s-a intalnit cu Hillary Clinton si este chemat sa vorbeasca oamenilor in intreaga tara. Cu toate acestea, parintii lui sunt constienti ca la un moment dat, interesul lumii fata de copilul lor va scadea si ca Jason nu va putea ajunge totusi un adult independent.
"Oricum, tot ce i se intampla acum ii da incredere in el si in fortele sale, vorbeste mai bine si este mai sociabil. Insa Jason a realizat ca probabil nu va putea sa termine liceul adica sa obtina o diploma de absolvire. A acceptat faptul ca nu va fi ca ceilalti copii" a declarat mama sa, Debbie McElwain, care, in ciuda bucuriei pe care o simte pentru ceea ce i se intampla fiului ei nu a cazut in mrejele efemere ale Hollywoodului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.