Liderul UDMR Marko Bela a amenintat ieri ca vor fi tensiuni daca in perioada urmatoare clasa politica din Romania nu va accepta dezideratele fundamentale ale Uniunii: autonomia teritoriala si culturala. El a lansat aceasta avertizare la Arad, cu o
Liderul UDMR Marko Bela a amenintat ieri ca vor fi tensiuni daca in perioada urmatoare clasa politica din Romania nu va accepta dezideratele fundamentale ale Uniunii: autonomia teritoriala si culturala. El a lansat aceasta avertizare la Arad, cu ocazia discursului sustinut in cadrul Congresului UDMR, Marko fiind singurul candidat la functia suprema in partid.
Liderul Uniunii l-a criticat pe presedintele Traian Basescu sustinand ca, la formarea Coalitiei, seful statului a acceptat "ideea de baza" a minoritatilor, iar acum "se face ca nu a auzit de ea". Marko si-a prezentat in fata delegatilor la Congres raportul de activitate la carma Uniunii. El a sustinut ca UDMR a avut in ultimii patru ani succese privind obtinerea de drepturi pentru minoritatea maghiara, dar ca intampina in continuare rezistenta din partea clasei politice din Romania. "Nu este intamplator ca Legea minoritatilor s-a blocat si ca nici Uniunea Europeana nu se grabeste cu adevarat sa-i acorde atentie. Se tem cu totii de tensiuni. Trebuie sa spunem limpede: tensiuni vor fi daca nu vom avea Legea minoritatilor, daca nu vom avea autonomie culturala, daca nu va exista autonomie teritoriala, daca nu vom avea institutii de sine-statatoare", a spus Marko Bela, citat de Mediafax. El a insistat ca UDMR a ajutat sa ajunga la putere o Coalitie care, de fapt, nu a castigat alegerile si a dat crezare cuvantului unui presedinte al statului care a acceptat idea de baza a minoritatilor, "iar acum se face ca nu a auzit de ea". "Noi ne-am dus la Bucuresti sa conlucram cu romanii. Parintii nostri ne-au spus adesea ca politicenii romani nu se tin de cuvant. Noi n-am vrut sa credem acest lucru si nu vrem nici azi sa acceptam asta. Dar atunci, stimate domnule presedinte, stimati politicieni romani, faceti bine si dovediti-o, faceti bine si amintiti-va de cuvantul dat", a fost apelul lansat de Marko catre clasa politica. Aproximativ o mie de persoane participa la Congresul UDMR, desfasurat ieri si azi. In cadrul Congresului va fi ales presedintele Uniunii, singurul candidat fiind Marko Bela. La dezbateri sunt prezenti reprezentanti din Ungaria ai partidelor politice parlamentare, liderii comunitatilor maghiare din mai multe tari, dar si reprezentanti ai partidelor politice din Romania. Lucrarile Congresului continua si in cursul zilei de astazi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.