Presedintele Traian Basescu a fost cel mai mediatizat om politic la jurnalele inceputului de an, iar premierul Calin Popescu Tariceanu detine recordul la prezente in alte programe decit jurnalele televizate.

Meciurile dintre premier si presedinte i-au transformat pe primii doi oameni in stat in vedetele emisiunilor de stiri ale televiziunilor, reiese din raportul de monitorizare al CNA, realizat in prima luna din an. Atit in ceea ce priveste durata interventiilor si numarul acestora, seful statului a fost cel mai mediatizat om politic de posturile Antena 1 si 3, Realitatea TV si TVR 2, in timp ce primul-ministru s-a bucurat de mai multa atentie din partea PRO TV si TVR 1. Mircea Geoana se claseaza pe locul 3 in topul vizibilitatii mediatice pe principalele canale de televiziune, singura abatere reprezentind-o Antena 1, detinuta de familia Voiculescu, care l-a preferat altor membri ai opozitiei pe presedintele Partidului Conservator.

Printre primele zece personalitati politice care si-au facut loc pe sticla se numara Emil Boc, ministrii Vasile Blaga si Adrian Iorgulescu, Bogdan Olteanu sau Ludovic Orban. Cind vine vorba despre alte emisiuni decit cele de actualitati, seful Executivului conduce clasamentul prezentelor, fiind urmat de presedintele Partidului Democrat si de liderul social democrat.

Vocea opozitiei pe Antena 1

In aceeasi perioada, televiziunea nationala a alocat in jurnalele de stiri cel mai putin spatiu opozitiei parlamentare (21,3%), in contrapondere cu Antena 1 (34,6%), cel mai primitor canal pentru partidele din aceeasi categorie. Majoritatea parlamentara si Presedintia au fost cel mai bine mediatizate de PRO TV, iar Guvernul si demnitarii independenti s-au vazut cel mai mult la TVR 1. Cea mai mare pondere de informatii politice au avut-o canalele specializate de stiri, Realitatea TV (35,1%) si Antena 3 (32,1%). Locurile 3 si 4 sint ocupate de posturile publice TVR 1 si TVR 2, cu 30,3%, respectiv 26,3%.

Televiziunile comerciale Antena 1 si PRO TV s-au plasat pe locurile 5 si 6, cu o pondere a informatiilor politice de 23,3%, respectiv de 17,2%.

Stiri neechilibrate

In urma raportului de monitorizare, Consiliul National al Audiovizualului a decis sa trimita TVR 1, Antena 1 si 3, Realitatea TV, OTV, Radio Romania Actualitati si Mix FM cite o scrisoare in care solicita echilibrarea raportului putere - opozitie si in emisiunile care nu sint de stiri.

Motivul principal a fost favorizarea puterii in programele posturilor mentionate. "Radiodifuzorii atentionati vor trebui sa echilibreze raportul politic in urmatoarea luna", a declarat presedintele CNA, Ralu Filip. Dupa numeroase incercari de modificare a regulii celor trei treimi din Codul de reglementare a continutului audiovizual, Consiliul a stabilit ca radiodifuzorii vor imparti timpul destinat oamenilor politici astfel: 60% reprezentantilor puterii si 40% pentru opozitie, independenti si minoritati.