Analistii politici nu contenesc sa despice firul in patru pe tema startului atat de prematur in maratonul pentru castigarea fotoliului de la Casa Alba. Prematur prentru ca pana la alegerile din 2008 ar fi fost timp berechet daca anumite presiuni p
Analistii politici nu contenesc sa despice firul in patru pe tema startului atat de prematur in maratonul pentru castigarea fotoliului de la Casa Alba. Prematur prentru ca pana la alegerile din 2008 ar fi fost timp berechet daca anumite presiuni politice si de alta natura nu i-ar fi impins de la spate pe candidati sa se lanseze deja in cursa. Totusi, graba inscrierii pare mai mica in randurile Partidului Republican. Deocamdata, doar cinci candidaturi au fost anuntate in mod oficial. Numai una dintre ele - cea a fostului primar al New York-ului, Rudy Giuliani - are sanse reale, restul fiind de-a dreptul fanteziste. Alti sase politicieni republicani si-au infiintat deja staff-uri electorale, ceea ce ii desemneaza drept candidati iminenti. Nici printre acestia nu se regasesc, insa, multe nume sonore. Mai impresionanta este, deocamdata, lista "greilor" din partid care au anuntat ferm ca nu se vor angaja in cursa pentru prezidentialele din 2008. O cursa dificila pentru candidatul republican (oricare va fi el), in conditiile in care popularitatea actualei administratii este in cadere libera, subminata de falimentul din Irak. Dar pana in 2008 e inca multa vreme si destule minuni pot inca schimba opinia electoratului american.
Inscrisi oficial in cursa: Giuliani si patru out-sideri
Rudy Giuliani: Fostul primar al New York-ului, in varsta de 62 de ani, ar putea deveni cel mai periculos adversar pentru Hillary Clinton, daca cei doi vor ajunge in cursa finala. O sansa de revansa pentru Giuliani, care s-a mai confruntat cu fosta prima doamna a Statelor Unite, in 2000, concurand pentru un loc in Senatul american. Giuliani s-a retras atunci din cursa, invocand motive de sanatate.
Jurist faimos si prosper om de afaceri, Rudy Giuliani a cunoscut o uriasa popularitate dupa atacul terorist de la World Trade Center, din 11 septembrie 2001. De credinta catolica, cu tente liberale in jocurile politice, Giuliani are, insa, de infruntat si criticile din propriul sau partid. I se reproseaza, in special, pozitia prea "ingaduitoare" in chestiuni sensibile precum dreptul la avort sau casatoriile intre persoane de acelasi sex.
Mitt Romney: fost guvernator al statului Massachusetts, in varsta de 60 de ani. Are dificultati de imagine legate de trecutul poligam al familiei sale de mormoni. Bunicii sai au avut fiecare cate 12 neveste. Revista "Time" titra zilele trecute intrebarea: "Poate un mormon sa fie presedinte al Statelor Unite?" Articolul 132 al doctrinei Bisericii Mormonilor include revelatia ca Dumnezeu autorizeaza poligamia. Personal, Romney socoteste aceasta ingaduinta "bizara". Si-a dovedit capacitatile organizatorice remarcabile cu prilejul Jocurilor Olimpice de iarna de la Salt Lake City, in 2002. E casatorit, are cinci copii si 10 nepoti.
Sam Brownback: senator de Kansas, in varsta de 51 de ani, este putin cunoscut in afara granitelor statului sau natal. De aceea, candidatura sa, anuntata oficial la 20 ianuarie a.c., a starnit mirare. Associated Press informase, inca din aprilie 2005, ca Brownback incerca sa castige popularitate in state conservatoare ca Iowa si New Hampshire folosindu-se de o adevarata retea de militanti evaghelisti.
John Cox: om de afaceri din Chicago, Cox nu se poate lauda, la cei 62 de ani ai sai, cu o cariera politica impresionanta. Cea mai mare realizare a sa in acest domeniu a fost functia de presedinte al filialei din Cook County a Partidului Republican. Ceea ce nu l-a impiedicat sa-si anunte, inca din martie 2006, intentia de a candida pentru Presedintia Statelor Unite. Programul sau electoral mizeaza mai ales pe promisiunea modificarii legilor fiscale. Cox mai vrea sa oblige Irakul sa plateasca toate costurile razboiului si ocupatiei americane, din productia sa de petrol.
Duncan Hunter: Reprezentant al statului California in congresul american, in varsta de 59 de ani, a fost presedinte al Comisiei pentru Fortele armate din 2003 pana in 2006. S-a remarcat mai ales prin pozitia intransigenta cu privire la imigratia ilegala. Este un inversunat activist "pro-life" si autorul unui proiect de lege menita sa "asigure protectie egala tuturor persoanelor nascute si prenascute". Adica sa interzica avorturile.
Candidaturi iminente
John McCain: in varsta de 71 de ani, veteran al razboiului din Vietnam, dar si al Senatului american, McCain este creditat cu sanse reale sa ajunga la Casa Alba. S-a nascut intr-o baza militara americana din Panama. Atat tatal cat si bunicul sau au fost amirali. A imbratisat si el cariera armelor. In octombrie 1967, avionul pe care il pilota a fost doborat deasupra Vietnamului. Ranit grav, a fost facut prizonier. Tatal sau era, la acel moment, comandantul fortelor americane din Pacific.
Mc Cain a fost eliberat in 1973, dupa ce a fost detinut si chinuit cinci ani si jumatate intr-un lagar secret din Hanoi. Presedintele Richard Nixon l-a primit ca un erou si l-a decorat. Congressman in 1982, senator de Arizona in 1986, reales senator in 1992, 1998 si 2004, John McCain a fost ales de revista "Time" printre cele 25 de personalitati cele mai influente din Statele Unite.
McCain este, de departe, cel mai cunoscut dintre republicanii care, desi nu si-au anuntat inca oficial candidatura, si-au infiintat deja staff-uri electorale. Ceilalti cinci candidati "iminenti" sunt de mult mai mica anvergura:
Jim Gilmore (58 de ani) - fost guvernator de Virginia, Mike Huckabee (52 de ani) - fost guvernator de Arkansas, congressmanul Ron Paul (72 de ani) din Texas, Tom Tancredo (62 de ani) - reprezentantul statului Colorado in Congresul american si Tommy Thompson (66 de ani) - fost guvernator de Wisconsin si secretar (ministru) al Sanatatii intre 2001 si 2005.
In afara acestor nume date drept aproape sigure, se mai vehiculeaza inca cel putin trei candidaturi foarte probabile. Este vorba despre Newt Gringrich (64 de ani) - fost congressman de Georgia si speaker al Camerei Reprezentantilor, de senatorul Chuck Hagel (61 de ani) din Nebraska, precum si de George Pataki (62 de ani) - fost guvernator al New York-ului.
"Greii" care nu candideaza
Mai sonore decat candidaturile anuntate pana acum sunt numele celor care au respins deja ideea de a concura, in 2008, pentru Presedintia Statelor Unite. Unele constituie o surpriza, altele nu. Dick Cheney a anuntat demult ca nu este interesat de cea mai inalta functie din stat si ca intentioneaza sa se retraga din politica la terminarea mandatului Administratiei Bush. In schimb, multi republicani si-au legat sperantele de Condoleezza Rice, creditata cu mari sanse sa realizeze dintr-un foc doua premiere istorice, devenind presedinte al Statelor Unite, in ciuda prejudecatilor legate de statutul sau de femeie si de originea afro-americana. Cartea de vizita a actualei sefe a diplomatiei americane este impresionanta: doctor in stiinte politice, profesor universitar, autoare de lucrari stiintifice si fost consilier pe probleme de securitate nationala al lui George W. Bush, Condoleezza Rice si-a dovedit profesionalismul si capacitatile. La numai 52 de ani, este o personalitate politica de prima marime. Cu toate acestea, ea nu pare tentata sa se arunce in competitia electorala.
Nici mai tanarul frate al actualului presedinte al Statelor Unite nu este interesat de prezidentialele din 2008. John Ellis "Jeb" Bush (54 de ani) nu va prelungi (cel putin deocamdata) dinastia intemeiata de tatal sau. El a anuntat ca nu va candida, cu toate ca parcursul sau politic de pana acum l-ar recomanda pentru o astfel de competitie. Legat de inaltele cercuri bancare (a lucrat intr-o functie de conducere la "Texas Commerce Bank", Jeb Bush e foarte popular printre emigrantii cubanezi din Florida si in comunitatea latino-hispanica. Dupa doua mandate de guvernator al Floridei (in 1998-2001 si 2002-2006), Jeb Bush a acumulat experienta luptelor electorale. Multi analisti anticipeaza ca el ar avea mari sanse sa fie desemnat de Partidul Republican drept candidat pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite.
Bill Frist, fostul lider al majoritatii republicane din Senat, a declinat si el propunerea de a se inscrie in cursa prezidentiala. La fel a procedat si Alan Keyes, fostul senator de Virginia, considerat, in 2005, drept unul dintre favoritii Partidului Republican. Intre timp, Keyes si-a pierdut locul din Senat in favoarea unui democrat.
Cam atat despre alergatorii republicani in maratonul pentru Casa Alba, cu siguranta ca in urmatoarele saptamani vor aparea si alti candidati, nu numai din lumea "republicana", ci si din randurile "democratilor". La start se inghesuie multime, numai unul va ajunge la finis si va deveni cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite. Circul alegerilor a inceput. Sa nu ne inselam, insa, dincolo de bizarerii si confetti marea democratie americana isi va dovedi din nou robustetea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.