Curtea de Conturi s-a autosesizat in privinta cheltuielilor efectuate de MAp pe whisky, bere si cirnati.

Bautura si mincarea cumparate cu bani din bugetul de stat de Ministerul Apararii pentru aprovizionarea celor trei restaurante proprii din tara, a centrelor de refacere a capacitatii de munca si pentru activitatile de protocol vor intra in atentia Curtii de Conturi. Motivul: cercetarea respectarii Legii bugetului din anii 2005 si 2006. „Cotidianul" a aratat in editia de ieri ca in ultimii doi ani Ministerul Apararii a achizitionat 450 de tone de carne si produse din carne, 60.000 de sticle de vin, 3.000 de sticle de vodca si whisky, 1.300 de sticle de sampanie, 120 de tone de bere. Nota de plata a fost de aproximativ doua milioane de euro. Numai ca in Legea bugetului din acesti ani exista un articol care prevede ca „institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale care au in administrare hoteluri, case de odihna si de oaspeti, baze de odihna, tratament si alte asemenea unitati asigura finantarea cheltuielilor curente si de capital pentru respectivele unitati exclusiv din veniturile proprii ale acestor activitati". Pentru a inlatura dubiile, in urmatorul alineat din lege se spune clar: „Se interzice ordonatorilor de credite sa finanteze activitatile legate de administrarea unitatilor prevazute la alineatul 1 din sume alocate de la bugetul de stat". „Ne vom autosesiza in urma articolului si vom introduce aceste fapte in tematica de control pentru urmatoarele verificari de la Ministerul Apararii", ne-a declarat Dan Drosu Saguna (foto), presedintele Curtii de Conturi. Insa locotenent-colonelul Ion Marian, seful Directiei Juridice din MAp, considera ca aceste cheltuieli au fost legale, deoarece institutiile din cadrul MAp catre care au mers produsele achizitionate nu se incadreaza in prevederile Legii bugetului.