Uniunea Cineastilor din Romania a dat ieri coronite celor mai buni artisti ai breslei pe anul 2006.

Daca premiile UCIN din anii trecuti semanau mai mult cu niste reuniuni tovarasesti in care „dinozaurii" se cam premiau intre ei, anul acesta, spre cinstea juriilor conduse, la sectiunea Filme de fictiune, de regizorul Alexa Visarion si, la sectiunea Filme documentare si de animatie de Nicolae Cabel, cistigatorii au fost in majoritate tineri.

Trei, Doamne, si toti trei

Marele Premiu si trofeul Uniunii Cineastilor au fost adjudecate de filmul „A fost sau n-a fost?" al regizorului Corneliu Porumboiu, pelicula ce a fost considerata si de critica cel mai bun film al anului 2006. Sa reamintim si faptul ca „A fost sau n-a fost?" este un film suta la suta independent, facut pe bani privati.

Cei trei tineri regizori care au tratat in filmele lor subiectul revolutiei din decembrie, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu si Radu Muntean, au primit, in gasca, Premiul special al juriului. Fiecare cu revolutia lui, cei trei au reusit sa intregeasca ideea revolutiei noastre pentru ca, vorba unui personaj de-al lui Porumboiu, „am facut si noi revolutie cum ne-am priceput mai bine".

Catalin Mitulescu, realizatorul filmului „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", a primit Premiul pentru regie, premiu pe care a promis ca-l imparte cu Muntean si Porumboiu, la o bere. Premiul de imagine i-a revenit operatorului Marius Panduru pentru imaginea filmului „Ryna" (regia Ruxandra Zenide), iar cel pentru scenografie lui Daniel Raduta pentru filmele „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" si „Ryna". Dupa ce au ras in calea lor toate premiile de pe la toate festivalurile, Radu Jude si al lui film „Lampa cu caciula" au fost premiati si de UCIN la categoria Film de fictiune de scurtmetraj, dovedind ca uneori poti ajunge profet si in tara ta.

Actori si actrite

Premiul de interpretare la categoria rol principal feminin l-a primit Dorotheea Petre pentru rolurile din „Ryna" si „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii".

Actorul Valentin Popescu a primit extrem de emotionat premiul la categoria rol principal masculin pentru excelenta sa prestatie din „Ryna". Actor al Teatrului Bulandra, Valentin Popescu este unul dintre favoritii regizorilor de film de toate virstele. El a tinut sa multumeasca tuturor cineastilor cu care a lucrat, de la Dan Pita, „caruia ii sint cel mai dator" (pentru rolul titular din „Hotel de lux" si nu numai), pina la regizorii in devenire. Premiul pentru debut actoricesc i-a revenit Ioanei Barbu, pentru rolul din „Legaturi bolnavicioase", in regia lui Tudor Giurgiu.

O diploma de excelenta pentru participare extraordinara in filmul „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" i-a fost decernata lui Jean Constantin, o aparitie surprinzatoare a actorului care a facut o viata intreaga teatru de revista. O mentiune speciala a primit Timotei Duma, interpretul lui Lalaliu, principalul inamic al lui Ceausescu din „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii". Spre deosebire de Jean Constantin, el a primit in plus si o carte de povesti.

Omagiu lui Nemescu

Nu au fost uitati nici cei doi tineri cineasti, prea devreme plecati dintre noi, regizorul Cristian Nemescu si sunetistul Andrei Toncu. S-a tinut un moment de reculegere in memoria lor si li s-au acordat post-mortem Premiul pentru mediumetraj de fictiune „Marilena de la P7" - Cristian Nemescu si Premiul pentru coloana sonora a aceluiasi film - Andrei Toncu. In memoria lor s-a deschis fundatia NEXT, ce a pus bazele unui cineclub si ale unui festival de scurt si mediumetraj.

Cei ce sfisie filmele

Uniunea nu i-a trecut cu vederea nici pe critici. Premiul pentru monografie cinematografica i-a revenit Magdei Mihailescu pentru volumul „Aceste Gioconde fara suris", o monografie a regizoarei Malvina Ursianu. Iar Premiul pentru critica cinematografica i-a fost acordat lui Alex. Leo Serban pentru volumul „De ce vedem filme". Leo a declarat ca nu se astepta la acest premiu: „Nu pentru ca nu l-as fi meritat, ci pentru ca nu credeam ca si altii cred ca-l merit. Desi criticii sint vazuti ca acei care sfisie filmele, sa stiti ca nu e o bucurie mai mare pentru un critic decit sa gaseasca filme pe care sa le admire. Asa ca ii rog pe cineastii romani sa ne dea cit mai multe prilejuri sa-i admiram".

Apeluri tvr-iste: „Cineasti si televizivi, uniti-va!" Televiziunea romana, prin ea insasi sau prin reprezentanti, a luat mai multe premii. Ioan Grigorescu a primit trofeul UCIN pentru creatie artistica in film documentar. Serialul „La urgenta", desi este o adaptare autohtona dupa surorile americane „ER" sau „Chicago Hope", a fost declarat cel mai bun serial romanesc. Presedintele-director general al TVR a fost premiat, dar in calitate de civil, ca regizor debutant al filmului „Legaturi bolnavicioase". Tudor Giurgiu a facut un apel la unire intre breasla cinematografica si cea a oamenilor de televiziune, o unire impotriva unui dusman comun a carui identitate nu a precizat-o insa. Un alt apel tvr-ist a venit din partea documentaristului Cornel Mihalache, care a luat Premiul de regie de film documentar pentru filmele „Pepi" si „Hobita, coloana si tractor". Mihalache, spre deosebire de Giurgiu, a dat un nume dusmanului comun: „Cineasti din toate uniunile, uniti-va, caci lui Gigi Becali ii plac epopeile cinematografice si vrea sa joace in toate".