Premierul Tariceanu a desfiintat postul unui subsecretar de stat dupa ce instanta l-a obligat sa-l repuna in functie.

Desfiintarea postului de vicepresedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER) a fost singura prevedere a unei hotariri adoptate de Guvern in sedinta de miercuri, fara sa se afle pe ordinea de zi publicata pe site-ul Guvernului.

Hotarirea vine dupa ce Adrian Niculescu, cel care a ocupat aceasta functie de la infiintarea institutului, in 2003, pina in 2005, a cistigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un proces impotriva lui Tariceanu. Premierul il revocase din functie, la propunerea presedintelui institutului, Dinu Zamfirescu, iar Niculescu a ripostat cu un proces pe care l-a cistigat pe 26 ianuarie. Ca urmare, el trebuia sa fie repus in functie in termen de 30 de zile.

„Este ridicol"

Dinu Zamfirescu i-a cerut insa o decizie de repunere in functie din partea lui Tariceanu. „Este ridicol ca eu sa am nevoie de o reinvestire din partea lui Tariceanu din moment ce justitia a revocat decizia prin care acesta m-a destituit", crede Niculescu, care precizeaza ca va face plingere penala impotriva lui Tariceanu. Termenul in care trebuia sa-si reia atributiile a expirat duminica, insa Guvernul a depus o contestatie in anulare pentru sentinta Inaltei Curti. „Aceasta contestatie nu afecteaza caracterul executoriu al sentintei, iar cauza nu se mai poate rejudeca pe fond", spune Gheorghe Vrana, avocatul lui Niculescu.

Nu e singurul caz

Guvernul a procedat asemanator si in cazul lui Ion Smeeianu, destituit de premier, in 2005, din functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Instanta a decis repunerea sa in functie, insa, dupa doua saptamini, Guvernul a dispus redenumirea institutiei.

In cazul INMER, solutia a fost argumentarea surplusului de personal. „Postul de vicepresedinte nu se justifica. Domnul Niculescu nu a facut nimic in aceasta functie, iar domnul Matei Cazacu, cel care a fost numit in locul lui si traieste la Paris, nu a putut face nici el prea mult", sustine Dinu Zamfirescu. INMER va ramine astfel cu 12 angajati.