Majoritatea exportatorilor romani sint pe punctul de a-si inchide afacerile din cauza noilor reguli comunitare si a lipsei de interes din partea statului roman.

Dintre cei 15.500 de exportatori pe care ii are Romania, 15.000 sint in pericol sa-si inchida afacerile din cauza schimbarii regulilor privind TVA dupa aderare. De la 1 ianuarie, exporturile in UE s-au transformat in livrari intracomunitare, care sint purtatoare de TVA. Pina la aderare, exportatorii erau scutiti de la plata TVA. Aceasta schimbare n-ar fi o problema daca Administratia Fiscala ar rambursa TVA intr-un timp rezonabil, pentru ca exportatorii sa-si poata plati furnizorii interni. Problema este ca statul returneaza TVA in medie in 100 de zile, timp in care 19% din banii pe care firma ar trebui sa-i circule, pentru ca sint ai ei, sint tinuti la trezorerie.

Credit bancar pentru plata TVA

Intr-o asemenea situatie se gaseste firma Sonex International, un exportator de sirma. „Dupa Revolutie mi-am facut o firma. Am lucrat cinstit, nici acum nu am datorii. Fac 2-3 milioane de euro pe an din export de sirma, in comision. Eu iau sirma de la o fabrica, o tai in portiuni de sapte metri, ii pun un snur sintetic. Si o vind in Germania la una dintre cele mai mari firme producatoare de hamei.

De cind am intrat in UE si s-au schimbat legile, eu trebuie sa iau marfa de la furnizorul de sirma cu TVA. Nu ma deranjeaza. Dar sa zicem ca am facut exportul pe 1 ianuarie. Declaratia privind acest export se depune pe 25 a lunii urmatoare. Dupa care vin 45 de zile in care ar trebui sa am un control prealabil pe contabilitate ca sa-mi pot recupera TVA pe vinzare de la stat. Ei, toata tevatura dureaza peste 100 de zile", ne-a declarat Victor Sofilca, patronul firmei. El a mai adaugat ca a ajuns sa ia credit sa plateasca TVA furnizorului. „In loc sa fac credit pentru dezvoltare, il fac pentru TVA pe care mi-o va da statul intr-o zi. Dobinda e de 10%. Deci, din 5 lei pe care-i cistig, fara TVA, mai pierd 10%", a aratat Sofilca.

„Vladescu ne omoara"

Tot exportul de anul trecut a fost de circa 15 miliarde de euro. Doua treimi au fost acoperite de 488 de firme care au o cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro. O ordonanta aprobata anul trecut ofera acestei categorii de firme posibilitatea recuperarii TVA inainte de controlul fiscal aferent acestei operatiuni. Astfel, o firma care a avut exporturi, in 2006, de peste 5 milioane de euro poate depune la Fisc decontul de TVA inca din primele zile ale lunii urmatoare celei in care s-au facut tranzactiile. Desi ceilalti 15.000 de exportatori, cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro, au „ajutat" balanta comerciala a Romaniei cu circa 8 miliarde de euro anul trecut, acestia nu beneficiaza de acelasi tratament.

„In tarile civilizate, un bun-platnic este ajutat de stat sau macar nu e incurcat. De la parteneri stiu ca o rambursare de TVA dureaza in Germania numai 30 de zile. Eu cind export am factura, am documentul de transport stampilat si am dovada de incasare a banilor. Cu astea trei documente ar trebui sa-mi pot lua banii de la Finante. Dar nu se intimpla asa. Domnul Vladescu (ministrul Finantelor - n.r.) tine banii la excedentul bugetar. Dar in acest timp el omoara 15.000 de firme care fac export", a spus managerul Sonex International.

Dezastrul balantei comerciale

Deficitul comercial al Romaniei s-a majorat anul trecut cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Exporturile au ajuns anul trecut la 25,85 miliarde de euro, in crestere cu 16,2% comparativ cu 2005. Insa in acelasi timp importurile au urcat cu 25,1% fata de anul anterior, la 40,74 miliarde de euro.