"Spionul" Basescu
Miron Cozma spune ca la un moment dat, una dintre televiziuni i-a transmis un mesaj. "M-au intrebat daca Basescu m-ar gratia, as fi de acord. Am spus nu. Mesajul era clar. Unul politic probabil. Va dati seama ce ar inse
"Spionul" Basescu
Miron Cozma spune ca la un moment dat, una dintre televiziuni i-a transmis un mesaj. "M-au intrebat daca Basescu m-ar gratia, as fi de acord. Am spus nu. Mesajul era clar. Unul politic probabil. Va dati seama ce ar insemna gratierea lui Cozma pentru zona Basescu. Sunt tinut in puscarie ca sa nu influentez zona politica. Minerii au fost folositi de Iliescu. Eu nu. Daca eram folosit nu eram in puscarie. Nu toti au avut taria mea sa nu fie alaturi de comunisti. Sa fii langa Ceausescu si sa ai nerusinarea sa stai in fruntea unei tari in continuare, sa vii sa spui dati-mi dosarul. Si ma refer la Traian Basescu. El nu poate sa spuna ca n-a fost omul lui Ceausescu. Era frate cu Ceausescu, sa-i dea lui la Anvers, asa, fara nici o responsabilitate serviciu acolo? Si acum vine Basescu sa spuna ca nu a avut nici o legatura cu sistemul securisto-comunist. Este o utopie. Nu-i dadea lui Ceausescu ditamai vasul. Pot sa spun ca a fost chiar spion al Securitatii", declara Miron Cozma.
Fostul lider al minerilor sustine de asemenea ca face puscarie comunista si ca presedintele Traian Basescu este implicat in mineriade. "Pentru ca tot comunistii sunt la putere. Pai Basescu e implicat in toate evenimentele, in toate mineriadele. Am spus intr-o declaratie data la Parchet ca ministrul Transporturilor era implicat (n.r.-Traian Basescu) si ca voi reveni cu amanunte. In 1990, in regimul Iliescu, cine era ministrul Transporturilor? Nu misca nimic atunci fara Basescu. Nici Iliescu nu prea misca in fata lui. Puteau sa se miste trenurile cu care au venit minerii la Bucuresti fara acordul lui Basescu? Cine a pus trenurile la dispozitia minerilor in 1991?", se intreaba ex-liderul din Valea Jiului.
Autorii morali
Miron Cozma considera ca toti presedintii de dupa 1989 ar trebui sa ajunga dupa gratii. "Iliescu, Roman, Constantinescu si Basescu ar trebui sa faca puscarie. Sunt autorii morali ai mineriadelor. Sa admitem si varianta ca eu sunt vinovat. Dar cine mi-a dat trenurile. Mama? Nu, el mi le-a dat (n.r.-Traian Basescu). Basescu este complice la producerea acestor evenimente". Cozma spune ca Emil Constantinescu si Traian Basescu au provocat evenimentele din 1999. "Sa vorbim despre mineriada din 1999. Atunci, doua personalitati au spus ca au avut nevoie de acele evenimente pentru a demonstra Bancii Mondiale si Fondului Monetar International ca in Romania sunt probleme grave de ordin financiar si ca oamenii vor iesi in strada. Ma refer la declaratiile lui Emil Constantinescu si Traian Basescu. Basescu si Constantinescu au provocat evenimentele din 1999. S-a procedat la fel ca in 1991", spune Cozma. El le recomanda presedintelui Romaniei si ministrului Justitiei sa-l citeasca pe Roosvelt. "Presedintele Basescu si tovarasa Macovei ar trebui sa-l citeasca pe Roosvelt. Care spunea ca n-am sa bag in puscarie un om care nu are ce sa manance. N-am sa bag in puscarie pe cineva pentru ca un om si-a lasat cheile in contact. Dar am sa bag in puscarie pe cel care imi fura flota, caile ferate si care-mi distruge sistemul financiar al tarii", spune fostul lider al minerilor.
"Tovarasa" Macovei
Cozma il considera pe Ion Iliescu vinovat pentru mortii din 13 iunie 1990. "Mi-e rusine sa spun ca am participat la Revolutie, ca sa ajunga Iliescu presedinte. Un comunist. De ce scrieti de 13-15 iunie 1990. Ca sa acoperiti mortii lui Iliescu? Eu am venit pe 14. In 11-13 iunie, Iliescu si Petre Roman au omorat oameni nevinovati in Piata Universitatii, pentru ca demonstrau impotriva lui. Daca Ion Iliescu va fi condamnat la inchisoare, n-o sa vin la el. N-am suportat niciodata aceasta persoana", spune Cozma. Referindu-se la ministrul Justitiei, fostul lider al minerilor o numeste pe aceasta "tovarasa". "Pentru mine ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu este doamna Macovei. Este tovarasa. La interventiile pe care le-a facut in defavoarea mea, imi aduce aminte cu tristete de Elena Ceausescu", adauga fostul lider al minerilor.
Povestea detinutului Cozma
"Au vrut sa ma faca in celula"
Miron Cozma este un personaj respectat printre detinutii de la Rahova. Un lider, dupa cum declara. In momentul in care a iesit in curtea interioara a Penitenciarului Rahova, detinutii l-au salutat cu respect. " Sa traiasca barosanu'!".
Povesteste cum ii ajuta pe cei care au probleme, cum ii sfatuieste. "Daca pot, ii ajut. Dar le-am spus. Pe mine sa nu ma mintiti. Poate merge prima oara cu minciuna. Dar a doua oara...". Fostul lider al minerilor sustine ca au "vrut sa-l faca in celula". Spune si cum i-a pus la punct pe fostul colonel SPP Trutulescu, condamnat in dosarul " Tigareta 2" si pe Marian Clita. "Mi l-au bagat pe Marian Clita in celula, cel care l-a omorat pe inginerul Ursu. L-am linistit eu pe Trutulescu, care toata ziua tragea de fiare aici. Cu Clita n-a fost o problema. A intrat la mine in celula. Zicea ca face, ca drege. Cei care au pus la cale acest lucru nu s-au gandit ca eu sunt un razboinic.
"Nu pot sa cad la nivelul lui Marian Clita"
Am trait printre momarlani de mic copil. Am ajuns seful detinutilor, si asta a recunoscut si Fane Spoitoru, care era un nume aici", spune Miron Cozma.
Fostul lider al minerilor declara ca l-a pus la punct pe Marian Clita. "L-am bagat acolo unde se depoziteaza dejectiile umane. Dimineata, cand au venit gardienii, nu stia cum sa fuga mai repede din celula in care stateam eu. Le-a spus la aia ca sunt nebun. Zicea: " Domne', unde m-ati bagat, ca asta e nebun". Dar fiecare pasare pe limba ei piere. Nu pot sa cad la nivelul lui Marian Clita". Miron Cozma spune ca au fost si alti detinuti care au incercat " sa-l faca", insa tentativa acestora a esuat. Unul dintre lucrurile cu care se mandreste este terenul de sport pe care l-a facut. " Am realizat baza sportiva de la Rahova pe banii mei. Detinutii canta la o orga adusa de mine, joaca fotbal pe terenul facut de mine. Toate aceste lucruri nu au contat insa la eliberarea conditionata. Altii au fost liberati conditionati doar pentru ca au oprit o cearta, un conflict. O revolta.
"Urasc violenta"
In privinta mea lucrurile au stat altfel. Monica Macovei s-a opus ca eu sa fiu liber", spune acesta. Cozma spune ca are cunostinta de foarte lucruri petrecute in penitenciare. " Pe mine hotii nu ma mint. Stiu multe. Aflu multe".
Fostul lider al minerilor povesteste si cum a facut fata la 14 "haidamaci". "Au intrat in celula 14 politisti. Eu eram in pat in pijama si au sarit pe mine sa-mi puna catusele. Le era frica de mine. Urasc violenta. Dar sa te fereasca Dumnezeu sa te pui cu mine. Au tabarat pe mine ca sa ma duca cu forta la Colibasi. Pai ce, suntem pe vremea lui Ceausescu, sa ma iei cu japca din pat si sa-mi pui catusele. M-am luptat cu ei si n-au putut sa-mi puna catusele. Ofiterul de servici mi-a facut raport ca n-am vrut sa ma duc in instanta. Ulterior l-au ridicat. Unul dintre sefii de aici si-a cerut scuze pentru ce s-a intamplat", povesteste Miron Cozma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.