Parlamentul a dat unda verde infiintarii comisiei aproband, de asemenea, componenta nominala a forului. Liderii PD au criticat din rasputeri demersul, in ultima instanta refuzand sa isi desemneze cei doi reprezentanti in cadrul comisiei, in conformit
Parlamentul a dat unda verde infiintarii comisiei aproband, de asemenea, componenta nominala a forului. Liderii PD au criticat din rasputeri demersul, in ultima instanta refuzand sa isi desemneze cei doi reprezentanti in cadrul comisiei, in conformitate cu algoritmul parlamentar. "Felix Motanul", dupa cum ii spunea Basescu lui Voiculescu, a facut tot posibilul sa isi aroge demnitatea de anchetator-sef, conservatorul purtand repetate discutii telefonice cu "Maestrul Combinatiilor", pesedistul Viorel Hrebenciuc, pentru a se asigura de sustinerea PSD. De altfel, strateg din fire, Dom' Profesor i-a contactat si pe liberali pentru a-l vota in functia de sef, la carma comisiei de ancheta. Si vicepresedintii comisiei au fost selectati in functie de pozitiile ostile exprimate de-a lungul timpului impotriva Cotrocenilor. Cei patru vice-anchetatori sunt: Norica Nicolai (PNL), Florin Iordache (PSD), Valentin Dinescu (PRM) si Mate Andras (UDMR). Reprezentantul minoritatilor nationale, Ibram Husseim, a fost desemnat in functia de secretar. Comisia dirijata de liderul PC are ca termen de depunere a raportului data de 21 martie. Parlamentul va trimite Curtii Constitutionale eventuala cerere de suspendare a presedintelui Traian Basescu in termen de 3 zile de la depunerea raportului comisiei. In fata camerelor de luat vederi, adversarul declarat al lui Basescu a aparut mandru, a pozat intr-un comisar impartial, si a promis o analiza "profunda". El a perorat ca reprezentantii Comisiei "au datoria sa analizeze profund toate aspectele privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu si sa vina apoi cu un raspuns in Parlamentul Romaniei". Dan Voiculescu a mai declarat ca reprezentantii Comisiei de ancheta au cerut conducerii Parlamentului sa le asigure conditii de lucru pentru ca aceasta comisie sa-si respecte obligatiile pe care si le-a asumat.
PD refuza participarea
Ca urmare a refuzului PD de a-si desemna reprezentanti, senatorii si deputatii i-au validat prin vot ca membri ai comisiei de ancheta a presedintelui Traian Basescu pe: PSD - Serban Nicolae, Doru Ioan Taracila, Eugen Nicolicea, Mihai Tudose, Florin Iordache, PNL - Norica Nicolai, Crin Antonescu, George Scutaru, PRM - Valentin Dinescu, Nicolae Iorga, PC -Dan Voiculescu, UDMR - Mate Andras, minoritati nationale - Ibram Husseim.
Inainte ca Parlamentul sa decida infiintarea unei comisii de ancheta, prin portavocea Crin Antonescu, liberalii au facut front comun cu Opozitia, desi anuntasera ca nu sunt sustinatorii ideii de suspendare a presedintelui. Printr-un discurs veninos la adresa presedintelui Basescu, Crin Antonescu a reusit sa eclipseze chiar si pozitia exprimata de liderul Opozitiei, pesedistul Mircea Geoana. (Raluca PAPADOPOL, Valentina DELEANU, Razvan GHEORGHE)
Crin Antonescu, PNL, membru al Comisiei de suspendare
Pe presedinte il incurca Parlamentul
Liderul liberalilor din Camera Crin Antonescu a sustinut ieri ca PNL il va sprijini pe presedintele Basescu sa-si incheie la termen "ultimul mandat" la Cotroceni, fara a incalca insa Constitutia.
Mircea PAUN - Ziua foto El nu a pierdut insa ocazia sa lanseze o ploaie de acuzatii asupra presedintelui. "Il cunoastem bine pe omul politic Traian Basescu. Ne-a spus ca noi, cei care am format Guvernul, am pierdut alegerile, dar el a vrut sa le castigam. E o grava incalcare a Constitutiei? Ma tem ca da. E un soi de delir de infractionalitate, e o fapta pe care nu ai comis-o, dar o recunosti. E o forma de paranoia infractionala, care nu e incriminata de Constitutie", a tunat Antonescu. "E o incalcare a Constitutiei sa te gandesti de 10 zile daca un ministru de Externe propus are sau nu suficienta experienta cat Elena Udrea, atunci cand a fost pusa in fruntea Cancelariei prezidentiale? Ma tem ca nu. Dar daca se gandeste domnul presedinte sase luni, un an, ce facem cu Constitutia?", a spus el. "Pe domnul Basescu il incurca insa ceva: Parlamentul, pentru ca nu e ca Marea Adunare Natioanala sau ca PD", a afirmat Antonescu.
PLD sesizeaza Curtea Constitutionala
PLD va contesta la Curtea Constitutionala legalitatea constituirii Comisiei speciale de ancheta a Parlamentului referitoare la activitatea presedintelui Traian Basescu si cere PD sa se alature acestui demers.
"In Constitutia Romaniei sunt precizate foarte clar, in articolele 95 si 96, cele doua modalitati prin care presedintele statului poate fi sanctionat. In niciunul dintre aceste articole nu se prevede existenta unei Comisii parlamentare de anchetare a activitatii presedintelui Romaniei", se arata intr-un comunicat PLD, citat de Mediafax. Liderii PLD au apreciat ca in Parlament s-a format o noua coalitie majoritara alcatuita din PNL, PSD, PRM si PC, ale carei obiective "sunt total paralele cu asteptarile populatiei". "In loc sa se concentreze pe crearea de legi necesare romanilor si Romaniei europene, reprezentantii acestei coalitii actioneaza doar pentru satisfacerea intereselor politice si economice proprii. Comportamentul lor deriva din faptul ca se simt atacati de lupta presedintelui Romaniei impotriva coruptiei si de intentia sa de reformare a clasei politice", sustin liderii PLD. (R.G.)
Miza "un presedinte care sa taca" e de neobtinut
Presedintele Traian Basescu a tinut sa explice de ce nu a mers ieri in plenul Parlamentului.
El a sustinut ca miza actiunii Parlamentului, -"un presedinte care sa taca", este "de neobtinut", el subliniind ca Legislativul este liber sa ia deciziile pe care le considera constitutionale, dar ca el nu intentioneaza sa isi schimbe atitudinea. "Avand in vedere antecedentele comportamentale in Parlamentul Romaniei, am preferat sa nu ma duc", a aratat Traian Basescu, amintind atmosfera "plina de insufletire" de la sedinta de condamnare a comunismului. El a continuat: "Atunci cand mi s-au cerut explicatii cu privire la afirmatiile pe care le facusem legat de politicienii care lucreaza pentru infractori si, din decenta fata de Parlament, m-am dus in Parlament, Parlamentul (n.r.-opozitia) a considerat ca nu trebuie sa fie prezent. Cand am dorit sa ma duc in ziua in care, intamplator, se discuta si motiunea simpla impotriva Monicai Macovei, la Senat, s-a spus ca ma duc sa influentez hotararile Senatului, desi era vorba despre o sedinta a Camerelor reunite. In aceste conditii, pentru a nu fi o suspiciune, am preferat sa las Parlamentul sa se manifeste, sa ia deciziile pe care le considera constitutionale si corecte", si-a motivat presedintele absenta. "Eu am constituit o comisie pentru condamnarea comunismului, astazi (n.r.-ieri) s-a constituit o comisie pentru condamnarea presedintelui. Eu am nominalizat pe domnul Tismaneanu ca sef al comisiei, Parlamentul a nominalizat si el un presedinte de comisie. Pana la urma, Parlamentul este liber si responsabil", a conchis Basescu. El a insistat ca nu isi va schimba atitudinea legata de implicarea in functionarea institutiilor, pentru ca obiectivul sau este ca acestea sa functioneze corect, iar semnalarea problemelor nu e numai un drept, ci si o obligatie constitutionala a presedintelui, a conchis Basescu. (Anca HRIBAN)
Mircea Geoana, presedinte PSD:
"O perioada de carantina"
Liderul PSD Mircea Geoana a gasit solutia pentru iesirea din criza politica: "o perioada de carantina" pentru presedintele Basescu, afectat de "microbul scandalului" pe care "il are in sange". In plus, Geoana a comentat ca Traian Basescu "se crede Mesia, un apostol al democratizarii sistemului politic si un om de neinlocuit", si ca seful statului "va avea o sansa pe perioada suspendarii sa redevina un cetatean obisnuit al Romaniei". "Poate ca aerul rarefiat de la Cotroceni iti creeaza probleme de vertij politic, si a redeveni un cetatean obisnuit e o lectie buna", a mai spus Geoana. Pesedistul a aratat ca spera ca "in ultimul ceas, Basescu va redeveni un presedinte care sa respecte litera si spiritul Constitutiei". (V.D.)
UDMR s-a abtinut
Reprezentantii UDMR s-au abtinut de la vot in privinta infiintarii comisiei de ancheta, considerand ca in aceasta perioada asemenea initiative nu isi au rostul pentru ca nu au nici o finalitate. Liderul Uniunii, Marko Bela, a subliniat ca, desi nu sustine suspendarea sefului statului, UDMR critica mai multe demersuri ale lui Traian Basescu. Senatorul Verestoy Attila a precizat ca Uniunea va respecta votul dat in Parlament privind infiintarea comisiei si si-a desemnat deja un reprezentant in acest for. "De la bun inceput am spus ca agenda politica a momentului are alte prioritati. Nu am fost de acord sa avem aceste demersuri parlamentare. Credeam si inca sunt convins ca exista alte modalitati parlamentare de rezolvare a acestor litigii", a explicat Verestoy. (R.I.P.)
Adriean Videanu, presedintele executiv al PD:
Un demers infantil
"Infiintarea de catre Parlament a unei comisii de ancheta a presedintelui Traian Basescu este un demers politic infantil, fara niciun fel de sustinere referitoare la asa-zisele grave incalcari ale Constitutiei pe care seful statului le-ar fi comis", a sustinut el. Videanu a insistat ca aceasta comisie "nu-si are suport nici constitutional, nici legal". La randul sau, vicepresedintele PD Liviu Negoita a precizat ca infiintarea unei astfel de comisii "de catre o coalitie PSD-PC-PRM-PNL ad-hoc" are scopul de a perpetua imoralitatea clasei politice. Negoita a argumentat ca demersul este ilegitim pentru ca "faptele grave" de care s-ar face vinovat presedintele Basescu sunt doar "inventii" ale coalitiei PSD-PC-PRM-PNL. "Traian Basescu este mandatat sa scoata la iveala adevarul", a conchis el. (R.G)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.