SIF Banat-Crisana vrea sa dea un dividend brut de 0,06 RON/actiune, iar SIF Moldova a anuntat 0,063 RON/actiune.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au raportat rezultatele preliminate pe 2006, aparind unele diferente fata de profiturile anuntate in situatiile lunare privind activele nete. Astfel, daca in cazul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia diferentele sint relativ mici, SIF Moldova a anuntat un profit de 48,34 milioane RON, cu 7,6 milioane RON mai mult decit cel calculat initial, iar SIF Transilvania si SIF Oltenia au raportat profituri de 53,17 milioane RON si de 78,91 milioane RON, mai mici cu 2,23 milioane RON si respectiv 6,72 milioane RON fata de cele anuntate in luna ianuarie a acestui an.

Vesti proaste

Trei dintre SIF-uri (SIF1, SIF2 si SIF3) au convocat deja Adunarile Generale anuale pe 27 aprilie pentru aprobarea, printre altele, a situatiilor financiare si a dividendelor. Propunerea SIF Banat-Crisana pentru dividendul brut este de 0,06 RON/actiune, iar SIF Moldova a anuntat un dividend brut de 0,063 RON ce urmeaza a fi supus aprobarii actionarilor.

SIF Transilvania a convocat insa si o AGA extraordinara, propunind dublarea capitalului social prin capitalizarea rezervelor din profitul net, intentionind astfel sa ofere o actiune gratuita pentru fiecare actiune veche detinuta la data inregistrarii (data propusa fiind 18 mai 2007). In cazul in care majorarea nu va fi aprobata, cel mai probabil din cauza neintrunirii cvorumului legal pentru AGA, 64,7% din profitul net (aproximativ 34,4 milioane RON) vor fi repartizate actionarilor sub forma de dividende. Astfel, la cele 546.071.666 de actiuni existente in prezent, dividendul brut ar fi de 0,063 RON pe actiune.

SIF Muntenia da tot dividende

„SIF Muntenia va acorda in acest an dividende actionarilor, si nu actiuni gratuite. Si asta pentru ca ar fi greu ca la AGA sa avem cvorumul legal. In orice caz, dividendul acordat va fi mai mare decit cel din 2006, de 0,06 RON", ne anunta Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, cea care administreaza activele societatii SIF Muntenia.