Din punct de vedere teoretic, Justitia romana nu mai este virgina. Din punct de vedere practic, nu a cunoscut inca orgasmul. Riscul: scaderea cronica a libidoului pentru aplicarea legii.

La o singura zi distanta, un pedofil si un smenar instruit in sobolanii bancare sint eliberati din inchisoare. In aceeasi masura in care ei se afla pe lista scurta a infractorilor celebri dovediti in instanta, si-au trecut numele si pe o lista sensibil mai lunga, ce priveste impotenta functionala a unei Justitii condamnate la castitate din cauza unor vicii de procedura. De procedura anatomica, pentru ca este vorba despre oameni. Oameni care acuza si oameni care fac legi pentru ca racnetul celor ce acuza sa fie redus la un tipat amuzant, cu iz de soprana esuata. Soprana ce se complace in propria-i mizerie, unde cintecul ii este admirat si incurajat. Numai ca Justitia nu se vindeca prin tratament cu Viagra si nici prin reconstructie de organ judecatoresc. Ca si in majoritatea disfunctiilor erectile, solutia tine de creier. De capacitatea lui de a se excita cind are in fata posibilitatea de a face ca un tip ce practic a obtinut ilegal vreo 50 de milioane de dolari sa nu poata beneficia in veci de roadele furaciunii. Sau cind miroase un istoric pedofil, sa se trezeasca brusc in el o dorinta animalica de a-l supune unui tratament cu catuse prinse de gratiile patului din celula pe termen cit mai lung. Din punct de vedere teoretic, Justitia romana nu mai este virgina. Din punct de vedere practic, nu a cunoscut inca orgasmul. Riscul: scaderea cronica a libidoului pentru aplicarea legii.

In fata unei asemenea dileme cu iz sexual, exemplele recente ale lui Gabriel Bivolaru si Kurt Treptow au adus in prim-plan unul dintre motivele inhibitiei cronice in Justitie: imperecherea pe bani, chiar daca este impotriva naturii. Precum un fecior rusinos in noaptea nuntii, Justitia stinge mai intii lumina si apoi se suie in pat. Pe intuneric, probabil ca nu a observat cum fiecare zi de inchisoare a lui Bivolaru s-a tradus intr-un profit de 50.000 de dolari. Cum limuzina l-a asteptat la scara. Cum cu lacrimi in ochi un manelist de manelist a soptit catre presa: „Domnu’ Bivolaru e tata meu! Normal ca am asteptat sa se elibereze". Sfidarea si aroganta fostului parlamentar nu isi gasesc egalul decit in comportamentul fostilor colegi din grupul lui Adrian Nastase, care il sprijineau cind trebuia sa mearga la Parchet. In alt colt al patului, americanul Treptow fugea de presa ca de lepra. Dar, pina la urma, de ce anume ai vrea sa te ascunzi si in gaura de sarpe? De faptul ca ai fost dovedit ca pedofil sau ca ai furat zeci de milioane de dolari? Raspunsul ni l-au dat nonsalanta lui Bivolaru si goana americanului. Sexul si Justitia provoaca rusine. Banii nu sint perceputi ca o perversitate, nici macar cind sint obtinuti prin viol. O arata infractorii. Nu o vad procurorii si judecatorii ascunsi sub plapuma independentei, mimind un act sexual niciodata dus pina la capat.