O vina pentru aceasta confuzie revine si specialistilor. Desi nu suntem scotieni, uneori zgarcenia in a da explicatii atunci cand prezentam date statistice ne caracterizeaza si pe noi, producatorii de statistici oficiale. Lasa domnule, daca nu inteleg... sa mai studieze. Sunt vorbe pe care le auzim deseori.
Romania calculeaza si publica, periodic, aceiasi indicatori folositi in toate tarile membre ale Uniunii Europene, utilizand aceleasi metodologii. Ele sunt elaborate de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (EUROSTAT), pe baza unor criterii riguros stiintifice. Nu ne propunem sa analizam, aici, toate variantele posibile. Ne vom opri la doi indici - Indicele Preturilor de Consum (IPC) si Indicele Armonizat al Preturilor de Consum (IAPC) - de care sunt legate cele mai multe confuzii. In analiza de fata ne propunem sa demonstram ca intre calculul indicelui preturilor de consum (IPC) si calculul indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) nu exista diferente metodologice; iar cosul folosit in cazul indicelui armonizat (fara cateva diferente nesemnificative) este alcatuit din aceleasi marfuri alimentare, marfuri nealimentare si servicii. O mentiune se impune insa: in cadrul indicelui armonizat, marfurile si serviciile sunt structurate in 12 grupe, spre deosebire de cele trei mari grupe ale IPC. Din ambii indici (IPC, respectiv IAPC) scazandu-se 100 se obtine rata inflatiei aferenta unuia sau celuilalt.
Calculele facute in Romania, de Institutul National de Statistica, se transmit si la EUROSTAT. Indicele armonizat este utilizat de EUROSTAT la comparatiile intre tarile membre UE. Totodata, Banca Centrala Europeana (BCE) il utilizeaza la fundamentarea politicilor monetare.
Indicele armonizat (IAPC), mai putin cunoscut publicului, este calculat de catre INS inca din anul 1997. El se publica lunar, in Buletinul statistic de preturi, avand baza fixa. In prezent, baza de calcul a IAPC este media anului 2005 (2005 egal 100), conform regulilor tarilor membre ale Uniunii Europene.
Indicele Preturilor de Consum (IPC) se calculeaza si se publica in acelasi buletin statistic, cu baze diferite, si anume: IPC luna de referinta/luna precedenta; IPC luna de referinta/luna decembrie a anului precedent; IPC luna de referinta/luna corespunzatoare a anului precedent. Dupa incheierea unui an calendaristic, se calculeaza si un IPC care exprima media anului de referinta fata de media anului precedent.
Fara diferente
Diferentele dintre IPC si IAPC sunt nesemnificative. Faptul este relevat de marimea celor doi indici. Desigur, atunci cand sunt calculati in raport cu aceeasi perioada de referinta (aceeasi baza). De exemplu, daca IPC din decembrie 2006 este calculat in aceeasi baza cu IAPC - media anului 2005 - obtinem 108,93%; iar IAPC din decembrie 2006, calculat fata de aceeasi baza - media anului 2005 - este de 108,99%. Diferenta reprezinta numai 0,06 puncte procentuale.
Un alt exemplu: in raport cu luna decembrie 2005, cei doi indici au aceeasi marime. Si anume: IPC decembrie 2006/decembrie 2005 este de 104,87 %, iar IAPC decembrie 2006/decembrie 2005 de 104,91 %.
Ambii indici arata ca in luna decembrie 2006 preturile au crescut cu 4,9% fata de decembrie 2005. Asadar, rata anuala a inflatiei a fost in anul 2006 de 4,9%, in ambele variante.
Rata anuala a inflatiei (sau rata inflatiei la sfarsitul anului, in acest caz fiind numita si rata inflatiei decembrie an curent/decembrie an precedent) este, conform metodologiei europene, rezultatul produsului (inmultirii) celor 12 indici de preturi de consum (IPC) lunari cu baza in lant raportati la 100 (ianuarie/decembrie x februarie/ianuarie x ... x noiembrie/octombrie x decembrie/noiembrie). Din produsul obtinut - si exprimat in procente - se scade 100. Datorita modului de calcul, rata anuala a inflatiei ne arata, luna de luna - pe parcursul unui an - modificarile de preturi: cresteri sau scaderi. Dupa 12 luni, putem sa aflam "cu cat au crescut sau au scazut preturile bunurilor si serviciilor de consum al populatiei". Asa s-a calculat rata anuala a inflatiei (decembrie 2006/decembrie 2005) de 4,87%, respectiv rata anuala a inflatiei ianuarie 2007/ianuarie 2006 de 4,01%.
Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre Banca Nationala a Romaniei ca obiectiv (target) pentru tintirea inflatiei. De mentionat ca toate bancile centrale procedeaza la fel. De asemenea, rata anuala a inflatiei este folosita la fundamentarea politicilor sociale, economice, bugetare, fiscale.
Confuzie intre inflatii
Practica ne arata ca persista confuzia dintre rata anuala a inflatiei si rata medie anuala a inflatiei, desi cele doua rate sunt diferite. Rata medie anuala a inflatiei, spre deosebire de rata anuala a inflatiei, ne comunica cresterea medie a preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei in anul de referinta fata de anul precedent.
Rata medie anuala a inflatiei are un alt mod de determinare. Conform aceleiasi metodologii europene, se calculeaza ca un raport (exprimat procentual) intre indicele mediu al preturilor din anul de referinta si cel al anului precedent, din care se scade 100. La randul lor, indicii medii ai preturilor din cei doi ani se determina ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an in parte, calculati fata de aceeasi baza, si anume, luna octombrie 1990 egal 100, momentul liberalizarii preturilor.
Rata medie anuala a inflatiei reflecta tendinta si stabilitatea preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei. In Romania, incepand cu anul 2000, s-a inregistrat un proces continuu de dezinflatie, rata medie anuala a inflatiei scazand, an de an, de la 45,7% pana la 6,56% in anul 2006.
Rata medie anuala a inflatiei reprezinta totodata unul dintre indicatorii de convergenta nominala: stabilitatea preturilor. Indicator luat in calcul, potrivit criteriilor de la Maastricht, in procesul de trecere la euro. Pentru atingerea acestui obiectiv, cerinta este ca rata medie anuala a inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor mai performante trei tari membre ale Uniunii Europene.
BNR s-a angajat sa castige razboiul cu inflatia. Fiecare reduta cucerita - masurata prin tintirea directa a ratei anuale a inflatiei (decembrie/decembrie) - reflecta continuarea procesului de dezinflatie, iar cand diferenta de amplitudine dintre cele doua rate anuale ale inflatiei devine nesemnificativa, atunci se indeplineste obiectivul - consolidarea stabilitatii preturilor.
Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, a subliniat, cu ocazia fiecarei prezentari trimestriale a Raportului asupra inflatiei, ca Romania prin INS calculeaza, in baza acelorasi metodologii europene, cele doua rate anuale ale inflatiei, ambele fiind oficiale si fiind transmise la EUROSTAT, fiecare dintre acestea masurand insa evolutia preturilor fata de perioade diferite. Si anume: rata anuala a inflatiei releva dupa 12 luni cu cat au crescut preturile, iar rata medie anuala a inflatiei masoara cresterea medie a preturilor dintr-un an fata de media preturilor din anul precedent.
Constantin Chirca,
Director adjunct BNR - Directia Statistica