Seful statului a condus ieri sedinta de guvern si a dat indicatii precise pentru respectarea angajamentelor interne si internationale.

Dupa ce cu o zi in urma, la bilantul MAI, nu numai ca nu si-au vorbit, dar nici macar nu s-au privit, desi au stat umar linga umar, la sedinta de guvern de ieri, presedintele si premierul au avut dialoguri sporadice. Acestea au fost, sustin surse care au participat la sedinta, mai degraba monologuri ale sefului statului urmate de replici ale primului- ministru, de genul: „Aici nu aveti dreptate" sau „lucrurile nu stau chiar asa".

Oricum, si vicepremierul Marko Bela a semnalat pasul inainte facut de cei doi. „N-am vazut ca ar fi avut o discutie sau un dialog privat, dar in cadrul sedintei de guvern au vorbit si ei, au discutat", a precizat liderul UDMR. „A fost o discutie institutionala fireasca si de lucru, o atmosfera buna de lucru", a precizat si purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru.

O problema cit China

Basescu a venit la Guvern cu o agenda precisa. El si-a luat in serios rolul de conducator al sedintei, conferit de Constitutie, si l-a oprit pe secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, care a vrut sa impuna ordinea de zi obisnuita si sa prezinte un document al Comisiei Nationale de Prognoza. „Astea sint probleme pe care le rezolvati dupa. Problema mea este nerespectarea angajamentelor asumate in relatiile externe (...). Apoi voi face unele referiri la problematica interna cu efecte in nerespectarea angajamentelor europene", a spus Basescu.

Prima problema ridicata s-a referit la balanta de plati cu China, unde se inregistreaza un deficit de partea romana. In vizita efectuata in China, in luna martie 2006, Basescu a anuntat ca autoritatile de la Beijing au stabilit trecerea la o politica de diminuare a deficitului balantei comerciale dintre Romania si China, dind prioritate achizitiei de marfuri de pe piata romaneasca si solicitind alcatuirea unei liste de marfuri ce pot fi importate. O lista care se pare ca nu a fost intocmita de Bucuresti.

UE ne-ar taia din fonduri

Din China, Basescu s-a intors rapid in Europa. Potrivit surselor citate mai sus, seful statului a avertizat Guvernul ca risca sa piarda finantari de la UE daca nu accelereaza reforma in agricultura. Premierul Tariceanu a incercat sa dea vina pe ex-ministrul PNL al Agriculturii Gheorghe Flutur. Tariceanu a spus ca Flutur ar fi prezentat in perioada mandatului date cosmetizate, pentru a demonstra ca agricultura merge mine.

Basescu i-a atras atentia imediat ca, in perioada in care Gheorghe Flutur era ministru, reprezentantii Guvernului si PNL au respins vehement criticile sale referitoare la stadiul reformei in agricultura. Premierul dezvaluise, cu o zi in urma, cum Flutur ar fi raportat date false in ceea ce priveste gradul de acoperire la nivel national al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.

Basescu a stat la Guvern aproximativ doua ore. Dupa plecarea presedintelui, premierul si-a invitat colegii de cabinet sa treaca la ordinea de zi, nu inainte de a comenta ca subiectele discutate pina atunci nu au tinut nici de Constitutie si nici de Legea de functionare a Presedintiei, au declarat surse oficiale. Ulterior, presedintele Traian Basescu a facut o declaratie de presa in care a detaliat toate subiectele abordate in cadrul sedintei de guvern.

Contractele DN1 stau sa cada Cind a auzit de la ministrul controlului, Cristian David, ca mai toate contractele pentru modernizarea DN1 pe tronsonul Bucuresti-Ploiesti ar fi ilegale, presedintele Traian Basescu a reactionat rapid: „Daca asa e, ar trebui anulate". Problema DN1 a aparut pe fondul discutiei despre infrastructura. Opinia lui Basescu a fost ca „nu trebuie sa se procedeze ca pe vremea PSD", cind se intrebuinta „comisionul de plata" pentru lucrari fara finantare. Modernizarea DN1 consta, in special, in largirea benzilor de circulatie.

Ce a mai cerut seful statului de la Cabinetul Tariceanu 1. Desecretizarea contractelor din domeniul energiei incheiate pe vremea ex-ministrului PSD, actualmente PC, Dan Ioan Popescu, dar si a celor de reabilitare a cladirii Ministerului Economiei.

2. Banii pentru referendum sa ramina la Autoritatea Electorala Permanenta si sa nu treaca la Secretariatul General al Guvernului.

3. I-a cerut ministrului Justitiei, Monica Macovei, ca pentru cresterea numarului de magistrati nu doar sa relaxeze conditiile de intrare in aceasta profesie, ci sa caute resurse pentru cresterea salariilor.

4. A cerut Guvernului sa fie mai activ in problema oleoductului Constanta-Trieste.

5. I-a cerut ministrului controlului, Cristian David, sa faca o ancheta si la Hidroelectrica.

citeste si Lista restantelor externe puse de Basescu pe masa Guvernului