Ca alegerile europarlamentare vor avea loc sau nu, pina la urma, MAE si MAI sint in pregatiri. Ministerele au stabilit deja 170 de sectii, cu posibilitatea de a le suplimenta la nevoie.

MAE a calculat ca numai 147.000 de romani vor vota in strainatate la alegerile europarlamentare. Dar, cum numarul romanilor care lucreaza afara este mai mare decit cel oficial, MAE va trimite la sectii suficient de multe buletine de vot. Chiar daca se afla ilegal intr-o tara europeana, de exemplu, un roman oricum poate vota cu cartea de identitate sau cu pasaportul. In zone cu multi romani, cum e Spania, vor putea fi create rapid noi sectii de votare, daca sint solicitate.

Spania si Italia, in centrul atentiei

In Spania vor fi 12 sectii de votare, atit la misiunile diplomatice si consulate onorifice, cit si in alte localitati: Madrid (doua sectii), Barcelona, Sevilla, Valencia, Castellon, Alcazar de San Juan, Alcala de Henares, Coslada, Almeria, Zaragoza, Alicante. Potrivit MAE, in Spania ar putea vota cam 10.000 de romani, cu precizarea ca cifra a fost stabilita in functie de datele de la ultimele alegeri si de listele cu muncitori aflati acolo legal. In Italia sint asteptati la urne 15.000 de romani la 7 sectii aflate la Roma, Bari, Genova, Florenta, Treviso-Asolo, Torino, Milano. Si urna mobila va fi folosita in localitati in care, in acel moment, vor munci sezonieri romani, dar si oriunde ar fi solicitata.

Cit ne costa sa votam

MAE spune ca, deocamdata, nu exista o evaluare finala a cheltuielilor cu alegerile pentru Parlamentul European, dar o prima estimare arata ca ar fi nevoie de cam 205.000 de euro. Banii vor fi luati din fondul de rezerva al Guvernului Romaniei. MAE are in sarcina sa transmita buletinele de vot si brosurile de informare prin curier diplomatic, catre ambasade, unde vor fi preluate pe semnatura de seful fiecarei sectii de votare. Buletinele de vot vor fi trimise inapoi in tara, tot prin curier diplomatic.