Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) va beneficia, pina la sfirsitul lui 2008, de un sistem modern de monitorizare si de prognoza hidrologica, prin care va scadea considerabil timpul de reactie al autoritatilor in eventualitatea unor inundatii.

„Conceptul olandez «Living with Floods», pe care dorim sa il implementam in tara noastra, presupune pe de o parte un comportament proactiv din partea cetatenilor si, pe de alta parte, o buna gestionare a reactiilor proprii in conditii extreme. Aici intervine sistemul DESWAT, care ne va permite sa comunicam informatiile necesare intr-un timp mult mai scurt si sa ne optimizam interventiile", anunta Madalin Mihailovici, director ANAR.

Finalizarea sistemului este prevazuta pentru sfirsitul anului 2008, cind vor fi montate toate statiile de monitorizare ale celor 11 directii din cadrul ANAR, iar costurile totale sint de 46 de milioane de dolari.

Colaborare cu tarile alaturate

Madalin Mihailovici mentioneaza ca, o data cu implementarea acestui program, Romania va intra intr-un sistem comunicational international, care urmareste schimbul permanent de informatii intre statele riverane si din care va rezulta un management eficient.

,,Datele prelucrate de specialistii nostri vor fi oferite si Bulgariei, Ungariei, Serbiei, Ucrainei sau Moldovei, pentru ca in combaterea inundatiilor este neaparata nevoie de cooperare internationala, mai ales regionala."