O vorba romaneasca spune „ai carte, ai parte". A fost valabil si in cazul istoricului american Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie. Dupa ce a scris o carte, istoricul a iesit din penitenciar inainte de termen.

Kurt Treptow a fost asteptat ieri, la iesirea din Penitenciarul Iasi, de o armata de jurnalisti. El a refuzat sa faca vreo declaratie si si-a ferit fata de obiectivele aparatelor foto. A luat-o la fuga pe linga zidul inchisorii si s-a urcat din mers intr-un jeep care il astepta. Potrivit unor surse din anturajul sau, Treptow este sarac lipit si nu a platit despagubirile de 10.000 de dolari catre victime, la care fusese obligat de instanta.

Proba la dosarul de eliberare a fost cartea „Viata si timpurile lui Vlad Dracul", scoasa in toamna anului trecut la Editura Centrul pentru Studii Romanesti, a fundatiei pe care o conduce. Teoretic, Kurt W. Treptow urma sa iasa din inchisoare in luna mai, cind ar fi ispasit doua treimi din pedeapsa de sapte ani la care a fost condamnat in 2002. Pentru ca si-a dedicat o parte din timpul de detentie studiului si scrisului, Treptow a fost eliberat cu doua luni mai devreme. Potrivit legislatiei, pentru detinuti, doua zile de munca, inclusiv cea intelectuala, se socotesc trei zile in calcularea pedepsei. Cu alte cuvinte, lui Kurt Treptow i-au fost suficiente 120 de zile pentru a scrie 400 de pagini despre viata lui Vlad Dracul.

„Incomensurabile servicii"

Pe linga manuscris, Treptow a depus in favoarea sa la dosar trei referate si o recomandare din partea unor intelectuali consacrati in domeniul istoriei si al literelor. In recomandarea sa, profesorul universitar de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi Sorin Pirvu aduce elogii muncii depuse de Treptow de-a lungul timpului. „Dupa numeroasele si incomensurabilele servicii pe care le-a adus culturii romane (traduceri din marii clasici, Eminescu, Caragiale, Slavici, Blaga etc.; o monumentala istorie a poporului roman de la origini pina in zilele noastre; monografii editate sau scrise de Domnia sa despre perioadele de interes in istoria si civilizatia romaneasca), dr. Kurt Treptow a tiparit zilele acestea o carte-eveniment - «Of the Father. The Life and Times of Vlad Dracul». (...) Ma simt indreptatit sa apreciez in cele mai laudative cuvinte competenta stilistica a cartii, eleganta expunerii si potentialul pe care il prezinta ea pentru publicul iesean", spune Sorin Pirvu in recomandarea sa. Cei doi s-au cunoscut cu mult timp inainte de scandalul de corupere sexuala cu minori, cind Treptow a scris o prefata la un volum de poezii al lui Pirvu.

„Doar aviz pentru tiparire"

Piesa cea mai grea la dosar este insa subscrisa de academicianul Alexandru Zub, care semneaza recomandarea in numele Consiliului Stiintific de la Institutul „Xenopol". „O opera originala care, nu ne indoim, merita sa fie tiparita", sublinia academicianul.Alexandru Zub a precizat insa, in urma cu o saptamina, ca recomandarea nu reprezinta altceva decit avizul pentru tipar oferit la cererea autorului. „Avizul pentru tiparirea lucrarii nu are si nu poate avea vreo conotatie juridica, iar invocarea acestuia drept marturie intr-o cauza pe rolul Judecatoriei, fara acceptul emitentului, constituie un abuz evident", se arata intr-un comunicat al Consiliului Stiintific al Institutului „Xenopol".

Istoria scandalului Pe 11 septembrie 2002, politia ieseana a descins la sediul Centrului pentru Studii Romanesti, fundatie a americanului Kurt Treptow, unde a confiscat mai multe probe - fotografii, filme, calculatoare - ce aveau sa demonstreze acuzatiile aduse: pedofilie, corupere de minori, perversiuni cu minori. Kurt Treptow si complicele sau, Tatiana Popovici (care mai are de ispasit din pedeapsa), se cunosteau din perioada in care tinara in virsta de 24 de ani practica prostitutia in zona garii. Alte probe la dosar au fost plingerile venite din partea familiilor a doua victime, de 9 respectiv 12 ani. Printre pozele confiscate s-au aflat si niste fotografii cu perversiuni sexuale cu doi baieti minori. Fotografiile nu au fost considerate probe pentru ca nu a existat plingere din partea celor doi baieti.

Cine este Treptow Istoric considerat valoros de colegii de breasla, Kurt W. Treptow (foto), absolvent al Universitatii din Arizona, a venit in Romania in 1994 si a infiintat fundatia Centrul pentru Studii Romanesti, care avea drept scop promovarea culturii romanesti in lume. A publicat alaturi de fostul sef al CNSAS Gheorghe Onisoru cartea „Alegerile din 28 martie 1948: Consolidarea regimului comunist in Romania".

In 1994 a publicat lucrarea „Procesul lui Corneliu Zelea Codreanu", impreuna cu istoricul Gheorghe Buzatu. Este finul senatorului Ioan Talpes, fostul director SIE.