In Bucuresti sunt pe punctul de a fi restituite, in baza Legii caselor nationalizate, 28 de imobile unde functioneaza institutii de invatamant - 9 gradinite si 18 licee si scoli. Cele cateva mii de elevi si prescolari isi vor putea continua studii
In Bucuresti sunt pe punctul de a fi restituite, in baza Legii caselor nationalizate, 28 de imobile unde functioneaza institutii de invatamant - 9 gradinite si 18 licee si scoli. Cele cateva mii de elevi si prescolari isi vor putea continua studiile in aceste spatii numai daca autoritatile locale vor reusi sa le cumpere de la proprietari.
Deocamdata, aceasta este unica solutie pe care o intrevad si primarii de sector, care asteapta ca municipalitatea sa aloce fonduri si sa-i convinga pe posesorii imobilelor sa le vanda. Lista unitatilor scolare cu imobilele revendicate cuprinde gradinitele nr. 251, nr. 234, nr. 256, nr. 82, nr. 85, nr. 32, nr. 170, nr. 261 si Gradinita Electromagnetica, grupurile scolare "Petru Rares", "George Calinescu" si "V. Harnaj", scolile generale nr. 190, nr. 111, nr. 5, nr. 4, nr. 115, nr. 3 "N. Titulescu", Scoala Speciala nr. 2 si Scoala Centrala, liceele "George Enescu", "Stefan Odobleja", "C. A. Rosetti", "Unirea", "Timpuri Noi", Liceul de Arte Plastice "N. Tonitza" si Clubul copiilor - Sector 4.
Evacuare amiabila sau cu executor
Dupa restituire, unii dintre proprietari asteapta termenul de 5 ani prevazut de lege, apoi vin cu executor judecatoresc si ordin de evacuare pentru a intra in posesia imobilului. Un asemenea caz s-a petrecut la mijlocul lunii ianuarie, cand elevii Scolii de muzica si arte plastice nr. 5 au fost scosi afara din clase, iar Primaria Sectorului 3 a gasit solutia provizorie de mutare a lor in Scoala nr. 86, pana cand municipalitatea va cumpara alt sediu.
Sunt si cazuri in care proprietari accepta sa vanda imobilele catre autoritatile locale pentru a fi utilizate in continuare ca scoli. Primaria Sectorului 1 a rascumparat pe cale amiabila sediile in care functioneaza Gradinitele nr. 50, nr. 285 Witting, nr. 206 si Scoala de Muzica si Arte Plastice nr. 1.
Hardau are proiecte-trasnet
Ministrul Mihail Hardau sustine ca are un proiect-traznet de rezolvare a crizei de locuri din gradinite: amenajarea de spatii noi, extinderea celor vechi, reabilitarea cladirilor existente si cumpararea imobilelor pierdute prin retrocedare. El crede ca, prin asemenea investitii, pentru care va aloca si mai multi bani, va rezolva problema pana in toamna. "Situatia locurilor in gradinite este critica, dar o putem rezolva, cu sprijinul primarului general al Capitalei. Voi aloca fonduri suplimentare pentru Bucuresti. Avem fonduri si pentru a recupera spatiile pierdute prin retrocedari. Pana in toamna acestea pot fi amenjate", a precizat Hardau.
Fara garantii
Inspectorul scolar general Cristian Alexandrescu nu poate garanta, insa, acest lucru. "Nu am cum sa garantez ca nu vor fi probleme in toamna, dar incercam sa avem un numar cat mai mare de spatii si de cereri solutionate.
Fonduri vin de la Ministerul Educatiei pentru extinderea a 24 de unitati, de la Banca Mondiala si Primaria Capitalei pentru 15 gradinite, si de la administratiile locale pentru alte 4-5 unitati de fiecare sector. Si in anul scolar viitor s-ar putea sa mai avem grupe cu mai mult de 20 de copii, nu putem micsora numarul copiilor", a anuntat Alexandrescu, luni seara, dupa intalnirea de la minister.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.