Singurul sceptru al unui imparat care a fost descoperit vreodata este expus zilele acestea in premiera la Roma. Sceptrul, care are in capat un glob care reprezinta Pamantul, a fost descoperit anul trecut si se crede ca i-ar fi apartinut imparatului M
Singurul sceptru al unui imparat care a fost descoperit vreodata este expus zilele acestea in premiera la Roma. Sceptrul, care are in capat un glob care reprezinta Pamantul, a fost descoperit anul trecut si se crede ca i-ar fi apartinut imparatului Maxentiu, care a condus timp de sase ani, pana in anul 312 AD.
Maxentiu, care era cunoscut pentru viciile si incompetenta sa, s-a inecat in Tibru in timp ce lupta cu armata loiala fratelui sau Constantin, in batalia de la podul Milvian.
Arheologii cred ca suporterii lui Maxentiu i-au ascuns sceptrul acestuia pentru a nu cadea in mainile inamicilor.
Sceptrul a fost descoperit la baza dealului Palatine, acoperit cu grija in matase si asezat intr-o cutie de lemn.
Alaturi de cutie s-au mai descoperit si doua drapele imperiale si lanci ceremoniale.
Sceptrele, de obicei din fildes avand in capat un glob sau un vultur, au fost introduse de Augustus - ca simbol al puterii Romei. Ele erau folosite de imparati care participau la diverse ceremonii care aveau loc dupa diversele victorii militare.
Desi imparatii au fost pictati sau reprezentati pe monede si picturi purtand sceptre, nu au fost gasite astfel de obiecte pana anul trecut.
"Nu am mai vazut asa ceva niciodata, nu au existat descoperiri similare", a declarat Angelo Bottini, seful departamentului de arheologie din Roma.
Darius Arya, profesor la Institutul American de Cultura Romana, s-a declarat uimit de descoperire, declarand ca este ceva extraordinar, pentru ca obiectele sunt aproape intacte. (M.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.