Federatia a reactionat dupa interviul acordat ieri ziarului ZIUA de catre Constantin Iacov, presedintele CA al lui FC National, in care oficialul din Cotroceni acuza dur conducerea fotbalului romanesc. "Dragomir e gainar, Sandu e infractor!", a fost declaratia-soc a lui Iacov, care a precizat ca a trimis la FIFA un memoriu in care a semnalat neregulile facute de FRF. Conform unui comunicat postat pe site-ul sau oficial, dar nesemnat, federatia sustine ca afirmatiile lui Iacov sunt "de natura calomnioasa si jignitoare" si trece la contraatac.
"Trecand peste mizeriile debitate de persoana citata, consideram ca n-ar fi lipsit de relevanta reliefarea unor infractiuni comise chiar de acuzatorul care se considera justitiarul fara pata, luptator impotriva unui sistem corupt, in cadrul caruia ar juca rolul calaretului pe un cal alb. Nu sunt speculatii, ci fapte concrete, cuprinse intr-un comunicat de presa al ANAF, comunicatul rezultand in urma <<activitatii de control desfasurate de inspectorii fiscali din cadrul Directiei Antifrauda Fiscala ANAF>> la gruparea mentionata", se arata in comunicatul FRF. Federatia publica in continuare cateva aspecte din raportul ANAF, privind clubul din Cotroceni, realizat in iulie 2006. "Conform documentului, Constantin Dumitru Iacov este acuzat de: omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor; omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; retinerea si nevarsarea, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa; nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat; nevirarea la bugetul asigurarilor pentru somaj a contributiei la fondul de somaj", arata FRF. Documentul ANAF mai contine date despre transferul lui Jonathan McKain de la FC National la "Poli" Timisoara. Conform actelor, ANAF il gaseste raspunzator pe Iacov pentru faptul ca din suma de transfer, 1,1 milioane de dolari, 90% a ajuns la Baroque Trading Ltd (persoana juridica straina) si 10% la FC National, suma totala nefiind facturata integral catre gruparea de pe Bega. "Astfel, se constata ca societatea verificata nu a inregistrat pe veniturile societatii, in mod nejustificat, suma de 990.000 USD aferenta acordului de transfer al jucatorului Jonathan McKain", sustine ANAF, care considera ca "responsabilitatea pentru aceste fapte revine administratorului societatii, respectiv Iacov Dumitru Constantin".
Ancheta la FRF
Imediat dupa reactia FRF, Iacov a anuntat ca joi va depune la Parchet o plangere impotriva sefilor de la federatie. Presedintele lui FC National neaga acuzele aduse de federatie, specificand ca nu a fost citat in vreun dosar penal legate de faptele invocate in comunicatul FRF. Ba, mai mult, Iacov sustine ca transferul lui McKain a fost perfectat de Gino Iorgulescu, fostul sef al lui FC National, si ca circuitul banilor prin firme straine a fost acoperit de FRF! In plus, Iacov spune ca a cerut prin Comisia pentru Statutul Jucatorului ca FC National sa primeasca restul de bani, dar ca memoriul i-a fost respins. "Oricum, joi, la prima ora, voi depune o plangere la Parchet in cazurile McKain, Srhoj-Abiodun si Politehnica Timisoara. Sa decida justitia cine este vinovat", a declarat Iacov.