Scandalul biletelelor a readus in discutie necesitatea reglementarii activitatii de lobby. Romania nu are insa nevoie de o astfel de lege.

Membrii societatii civile, ai mediului de afaceri si citiva politicieni au dezbatut ieri posibilitatea de a redacta o lege a lobbyingului, in ca-drul unei audieri publice organizate de Asociatia Pro Democratia, Academia de Advocacy si Societatea Jurnalistilor Profesionisti. Concluziile vor fi publicate peste o luna, insa verdictul este aproape cert: nu e nevoie de o astfel de lege, pentru ca exista deja un cadru juridic generos pentru desfasurarea activitatii de lobby.

„Propunerea este fara obiect, pentru ca nu are cui sa se adreseze. In Romania sint mai putin lobbyisti decit degetele de la doua miini", spune Gilda Lazar (foto), Corporate Affairs Director JTI. Totodata, legea privind transparenta decizionala in administratia publica si cea a liberului acces la informatiile de interes public sint suficiente, crede Codru Vrabie, expert independent. La polul opus, Sorin Ardelean, vicepresedintele Asociatiei pentru Initiative Civice, considera ca o lege a lobby-ului ar stopa interventiile politice ale unor cercuri de afaceri care contravin interesului public.