Lituania este singurul stat UE care se alatura Poloniei pentru a bloca tratatul energetic UE-Rusia, vazut de baltici ca o amenintare la adresa securitatii energetice.

Dupa opozitia Poloniei in cadrul negocierilor pe marginea tratatului energetic din noiembrie 2006, sansele de reusita ale summitului UE-Rusia de la Samara, programat pentru 18 mai 2007, sint amenintate si de Lituania. „Imi pare rau, dar lituanienii pot deveni polonezi. Exista ideea de a bloca tratatul energetic UE-Rusia. Acesta va trebui sa astepte pina cind Rusia va inceta sa se joace cu petrolul nostru", a declarat subsecretarul de stat lituanian Zygimantas Pavilionis, citat de EUobserver.

Fronda lituaniana

Nemultumirea Lituaniei se leaga de proiectul gazoductului submarin Nord Stream, care urmeaza sa conecteze Germania la resursele Rusiei, ocolind insa Polonia si Lituania, si de intreruperea livrarilor de petrol prin conducta Drujba. Desi Vilnius a cerut Comisiei Europene sa deschida subiectul securitatii energetice a Lituaniei, oficialii europeni au refuzat sa-l treaca pe agenda troicii UE-Rusia de pe 5 februarie. „UE ne spune «sa nu cumva sa indrazniti sa va alaturati vetoului Poloniei». Dar ce trebuie sa facem pentru a atrage atentia?", a declarat iritat un diplomat lituanian.

Joaca de-a rafinaria

Lituanienii considera ca intreruperea timp de opt luni a livrarilor de petrol pentru rafinaria Mazeikiu, singura din tarile baltice, s-a produs din cauza refuzului de a vinde rafinaria unei firme rusesti. Autoritatile de la Vilnius au preferat compania poloneza PKN Olen, iar analistii considera ca Rusia incearca sa-i determine pe polonezi sa renunte la achizitie. „Scurgerea poate fi reparata in citeva saptamini, dar au trecut deja opt luni. Este o actiune politica", a declarat Pavilionis. Serviciul Federal de Supraveghere Tehnologica al Rusiei, care evalueaza presupusa defectiune a conductei, continua sa arate insa ca reparatiile vor dura cel putin pina in martie si chiar a lansat ideea construirii unei noi conducte.

Disidenta energetica

Cele trei state baltice si Polonia au anuntat, vineri, ca au ajuns la un acord de principiu privind construirea, pina in 2015, a unei centrale nucleare cu o capacitate de 3.200 de megawati, in Lituania. „Exista o intelegere pentru asigurarea independentei energetice, construind mai mult decit un singur reactor", a declarat presedintele lituanian Valdas Adamkus, citat de Reuters. Autoritatile de la Vilnius urmeaza sa asigure 34% din costurile de pina la 4 miliarde de euro ale proiectului, iar Letonia, Estonia si Polonia cite 22%.