Compania nationala aeriana ungara Malev, inglodata in datorii, a fost cumparata, la sfirsitul saptaminii trecute, de consortiul Airbridge, controlat de compania ruseasca KrasAir, potrivit BBC. Consortiul a platit pentru 99,95% din actiunile detinute de guvernul ungar la Malev 200 de milioane de forinti, adica 1,04 milioane de dolari. KrasAir este a cincea mare companie aeriana din Rusia controlata in proportie de 51% de Kremlin. Compania face, de asemenea, parte din alianta aeriana ruseasca AirUnion. Firma ruseasca s-a obligat sa faca o injectie de capital si sa plateasca o parte din datoriile Malev, cifrate la 32 de miliarde de forinti (aproximativ 167 de milioane de dolari).

Directorul executiv al KrasAir, Boris Abramovici, a declarat ca intentia firmei rusesti este ca, in urmatorii doi ani, sa aduca Malev pe profit. Compania ungara, care detine 29 de avioane si a transportat anul trecut trei milioane de pasageri, a inregistrat, in 2005, pierderi de 1,3 miliarde de forinti si estimeaza pierderi si pentru 2006, in special din cauza cresterii preturilor la carburanti.

Abramovici, citat de agentia rusa Interfax, a mai spus ca strategia de a face Malev profitabila nu va implica neaparat concedieri masive din rindul celor 3.000 de angajati ai companiei, ci chiar angajarea de personal suplimentar. (M.N.)