"Afisul polonez" la Brasov
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, societatea poloneza a inceput sa priveasca afisul ca pe o forma de arta la fel de importanta ca pictura. Pe de o parte, existau afise politice propagandistice, de influenta
"Afisul polonez" la Brasov
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, societatea poloneza a inceput sa priveasca afisul ca pe o forma de arta la fel de importanta ca pictura. Pe de o parte, existau afise politice propagandistice, de influenta sovietica, pe de alta parte, erau postere pe teme culturale, in special pentru filme. Artistul nu reda niciodata scene din film, in schimb recurgea la metafore vizuale. Acest mod de realizare s-a extins si in alte domenii. Curand aveau sa se puna bazele Scolii Poloneze de Afis. In anii '60, forma artistica favoriza simplitatea si era dominata de elementul grafic. Criticii privesc aceasta perioada dintre jumatatea anilor '50 si anii '70 ca fiind era de aur a afisului polonez. Din 1966, Bienala Internationala a Afisului se organizeaza in cea mai mare galerie din Varsovia - Galeria Zacheta. Castigatori a numeroase premii nationale si internationale, considerati maestrii scolii moderne de afis polonez, sunt: Jerzy Czerniawski, Grzegorz Marszalek, Jan Mlodozeniec, Wiktor Sadowski, Franciszek Starowiejski, Waldemar Swierzy si Wieslaw Walkuski. In perioada 2-17 februarie, brosovenii vor putea admira expozitia "Afisul polonez", organizata de Institutul Polonez din Bucuresti, Bistro de l'Arte, Inside Communication si Millenium Communication. Vernisajul va avea loc azi, la orele 18.00, expozitia fiind panotata la Bistro de l'Arte. (L.D.)
Roman in "Gaura de vierme"
Romanul "Gaura de vierme" ("The Worm Hole") al lui Mircea Cavadia va fi prezentat publicului de catre Fanus Neagu, Lucian Chisu, Nic Iliescu, N.D. Vladulescu si Sorin Frunzaverde. Lansarea cartii, aparuta la Editura Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), este programata in Rotonda MNLR, azi la orele 13.00. (L.D.)
Pictura din "Spatiile copilariei"
Personala artistei Oana Bolog-Bleich va fi vernisata azi (2 februarie), la orele 17.00, in Galeria Helios din Timisoara. Lucrarile de pictura ale plasticienei sunt reunite sub titlul "Spatii ale copilariei". Prezentarea artistei si a operelor sale o va face conf. univ. dr. Carol David, de la Facultatea de Arte Plastice a Universitatii de Vest. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 15 februarie. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.