Fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Catalin Harnagea, a solicitat Tribunalului Bucuresti ca Banca Tiriac sa depuna la dosar toate documentele reprezentand corespondenta purtata cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in privinta conturilor sale. In urma cu cateva luni, Harnagea a intentat un proces de daune Bancii Tiriac, careia i-a solicitat 1.000.000 de euro, acuzand-o ca a incalcat secretul bancar atunci cand a comunicat procurorilor DIICOT date despre conturile sale, fara ca impotriva sa sa se fi inceput macar urmarirea penala.
Catalin Harnagea a aratat ca nici macar nu a fost citat ca martor in dosarul "Rompetrol" in care sunt cercetate peste 60 de persoane, iar procurorii nu i-au explicat niciodata natura acestor investigatii. Actiunea civila contra Bancii Tiriac se bazeaza pe prevederile Constitutiei Romaniei si ale Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul la viata intima, familiala si privata, precum si secretul corespondentei. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis exceptia ridicata de apararea lui Harnagea si au aprobat ca actiunea de daune sa fie scutita de taxa de timbru - care putea fi de circa 100.000 euro - in virtutea jurisprudentei CEDO, potrivit careia accesul la justitie poate fi ingradit atunci cand procesele sunt conditionate de achitarea in prealabil a unor sume disproportionat de mari fata de veniturile persoanei.
Raspunde cine da, nu cine cere
Harnagea a declarat presei ca ii considera responsabili doar pe functionarii bancari, care au furnizat, fara temei, informatii despre conturile sale. "Procurorii pot cere oricui, orice. Vinovat este cel care da informatiile confidentiale, nu cel care le cere", a spus fostul sef al SIE.
La ultimul termen al procesului, care a avut loc joia trecuta, Banca Tiriac s-a aparat prin intampinare, cu motivatia ca, fiind o institutie privata, nu are obligatia de a respecta Drepturile Omului. Apararea lui Harnagea considera insa puerila justificarea bancii. Harnagea intentioneaza prin procesul pe care l-a intentat sa determine bancile sa reconsidere relatiile cu organele de ancheta si necesitatea apararii secretului bancar. La ultimul termen, apararea lui Harnagea a cerut judecatorilor sa oblige banca sa furnizeze toate documentele privind corespondenta purtata cu procurorii DIICOT, aratand ca doar o parte din acestea au fost prezentate de banca.