Luni, la orele 14, in Sala Oglinzilor, a Uniunii Scriitorilor va fi lansata una dintre cele mai complexe lucrari de genealogie din literatura istorica a Romaniei. "Enciclopedia familiilor nobile maramuresene de origine romana" apartine istoricului Al
Luni, la orele 14, in Sala Oglinzilor, a Uniunii Scriitorilor va fi lansata una dintre cele mai complexe lucrari de genealogie din literatura istorica a Romaniei. "Enciclopedia familiilor nobile maramuresene de origine romana" apartine istoricului Alexandru Filipascu (1902-1952), descendent al unei asemenea familii, este primul cercetator al faimoaselor Diplome Maramuresene (sec. XIV-XV), prin care erau innobilati fruntasii comunitatilor romanesti din Maramuresul istoric, teritoriu din care in actualele granite avem doar o treime.
Dupa doua decenii de studiu, autorul nu a apucat sa-si vada opera tiparita, fiind arestat ca nationalist de catre comunisti, decedand intr-unul din lagarele de exterminare de pe santierul Canalului Dunare-Marea Neagra. Cartea a fost ingrijita si completata de Livia si Ion Piso, urmasii autorului. Va fi prezentata de catre acad. prof. univ. dr. Constantin Balaceanu-Stolnici, prof. univ. Mihai Sorin Radulescu; moderator, scriitorul Valentin Hossu-Longin. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.